Wuwejův zápisník

Mark A. Michaels, Patricia Johnsonová: Tantrický sex a masáže

01.11.2023 23:12, Wu | knihy | komentáře -

obálka Tantrický sex a masážeKniha patří do okruhu tantry autentické, co možná nejpřesnější, a takové, jaká v indickém kulturním okruhu přetrvala do současnosti. Samozřejmě jde o podmnožinu; tantra je rozsáhlá nauka, má řadu textů z různých období, různé sekty, řády a různé učitele.

(… ) stěžejní část vychází ze souboru seminářů, které vedl Dr. Jonn Mumford (Svámí Ánandakapila Sarasvatí) v rámci pátého Gnosticonu, obsáhlé konference, již pořádalo americké nakladatelství Llewellyn v roce 1976. Na Gnosticonu se sešli odborníci mnoha okultních disciplín a esoterických věd. Tehdejší přednášky Dr. Mumforda vyšly v Llewellynu na kazetách a řadu let byly dostupné široké veřejnosti. Dnes už je prakticky neseženete a Dr. Mumford (kterého budeme v této knize titulovat zkráceně „Svámídží“ jako projev naší úcty i jako odkaz na skutečnost, že je zasvěcencem jednoho z nejstarších indických mnišských řádů) spíše uvítal, že tento „explicitní materiál“ zvolna upadá v zapomnění, a vyhlídka, že by se mohl objevit v knižní podobě, jej více méně odrazovala. (Str. 7, Předmluva)

přesto ve chvíli, kdy mu oba autoři navrhli, že na základě jeho původních přednášek napíší knihu, okamžitě souhlasil.

Jsem vděčný svým žákům Svámímu Uméšánandovi a Déví Vínánandě za jejich oddanost tantrické duchovní cestě a za to, že se rozhodli předat můj starý materiál z Gnostikonu nové generaci hledajících. I když tato kniha obsahuje esenci nauky, kterou jsem přednesl bezmála před třiceti lety v době, kdy byla tantra ještě téměř neznámým esoterickým tématem, obohatili ji autoři svými cennými postřehy a zkušenostmi. Oba se snaží žít a vyučovat tantru, jak nejlépe to na Západě jde. (Doslov, str. 195)

Obsah představuje cestu váma-margy, tantry levé ruky:

  • Tantrická terminologie
  • Jantry, tajné tantrické symboly
  • Krijajóga a tantra: energie a vědomí
  • Váma-marga tantra
  • Tantrický sex: Jde to vůbec?
  • Praktická sexuální magie
  • Klíče k autoerotické mystice
  • Teorie tantrické aromamagie
  • Aromamagie v praxi
  • Káma marmy: tantrické erotogenní zóny
  • Primární erotogenní zóny
  • Sekundární erotogenní zóny
  • Terciální erotogenní zóny
  • Kouzlo tantrické masáže
  • Tantrická mše a tajemství amrty

Čakry, vizualizace, obrazce (jantry), gesta (mudry), jógová cvičení a pak teprve techniky využívající sexuální energii.

Váma-márga tantra klade důraz na prodlužování excitační fáze stejně u mužů jako u žen. Tento posun má celou řadu výrazných předností. Příznivé účinky lze vysvětlit jak východním, tak západním modelem. Je pravda, že prodlužování doby vzrušení může zintenzivnit orgasmus, v tantrickém chápání je však tato cesta samotnym cílem. (Str. 55)

Podtitul knihy uvádí tajemství aromamagie, erotogenních zón a extatického doteku a je to myslím výstižné, protože ta magie tam v několika kapitolách je. A upřímně, docela mě to tam mátlo – techniky, jak využít sexuální energii při masturbaci k magickému ovlivnění světa nebo pomocí vůní ovlivnit a přitáhnout partnera, vtáhnout do postele a „vodit za nos“ jsou docela daleko od osvícení splýváním ztělesnění Šakti a Šivy…

Lidé na Západě si pod pojmem tantra obvykle představují sex spojený s jógou (pochopitelně v její zkreslené podobě), nějaký soubor kuriózních sexuálních praktik, s jejíž pomocí dopřejí partnerovi nevšední rozkoš a fantastický orgasmus. Někdy si také myslí, že tantra je nějaká léčebná metoda, forma partnerské terapie či cesta k vědomějšímu a intimnějšímu párovému soužití. Tantra pochopitelné může zahrnovat všechny tyto možnosti, žádná z nich však ani zdaleka nevypovídá o její skutečné podstatě. (Str. 60)

Každopádně text je velmi vstřícný, tolerantní, představuje řadu technik, vypořádává se solidně i s oblíbeným tématem (údajné) ztráty energie při ejakulaci. A hlavně vychází z tantry jako celku, takže bude určitě užitečný pro „posazení na zem“ a vystřízlivění z všemožných představ a učení západní neotantry.

Odkazy:

MICHAELS, Mark A., JOHNSONOVÁ, Patricia. Tantrický sex a masáže. Olomouc: Fontána, 2014. ISBN 978-80-7336-769-5.

12345
1698876720000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online