Wuwejův zápisník

Meditace při činnosti

09.03.2014 00:17, Wu | duše | komentáře -

Nevím jak vám, ale mně klasická meditace s neulpíváním na myšlenkách a soustředěním se na dech nejde. Vůbec. Mysl uhání zběsilým tempem a když už nic jiného, alespoň mi začne něco vykreslovat.

Záhy jsem zjistil, že když se mysli trocha kapacity odčerpá nějakou činností, dokáže se zklidnit. Dokonalé je cvičení tai-či, meditace v pohybu. Bohužel je také dokonale nepraktické – dlouho se učí, špatně se učí samostatně (chce to učitele), potřebuje prostor a absenci rušivých podnětů (lidí).

Když si ale člověk připomene, že zenoví mniši cvičí soustředěnost i při zametání nebo uhrabování štěrku v zenové zahradě… uvědomí si, že domácnost skýtá spoustu prostoru pro činnostní meditaci!

Podle mých zkušeností z toho dvě vyčnívají – mytí nádobí a žehlení. Je to proto, že jsou do jisté míry monotónní, plné opakovaných činností, a zároveň vizualizují postupné urovnávání prostoru. A mysl se urovnává s ním!

Někdy to zkuste.

Mytí nádobí. Pomalu a zvolna brát každý talíř do ruky. Špinavý ponořit do lázně a krouživým pohybem houbičky z něj udělat čistý. Opláchnout od saponátu a umístit na odkapávač. A znovu s dalším talířem. Soustředěně vnímat každý pohyb. Být tady a teď.

Žehlení je ještě názornější. Nespoutaná, zvlněná a zmačkaná matérie se po průchodu žehličky mění v hladký sálající povrch. Každý pohyb ruky k mění realitu k lepšímu. Stačí se soustředit, zvolna dýchat a soulad je tu.

Může to být velmi obohacující. Máte podobnou zkušenost?

12345
1394320620000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online