Wuwejův zápisník

José Lorenzo-Fuentes: Meditace

28.06.2014 00:31, Wu | knihy | duše | komentáře -

obálka knihy José Lorenzo-Fuentes: MeditaceChtěl jsem si pořídit nějakou knihu věnovanou meditaci, takovou, která by mapovala různé druhy z různých tradic, přinášela praktická doporučení a která by byla podrobnější než Ram Dass.

Meditace je pro duši blahodárná a stojí za to věnovat jí čas.

Meditování nám zprostředkovává spojení s naší skutečnou vnitřní podstatou, o jejíž znalosti a potěšení z ní nás okradl vír neřiditelných emocí a činností, které na nás valí neustále zrychlující se rytmus moderního světa. Setkáním s vlastním já jsme poněkud zmateni, neboť si uvědomujeme nejenom fakt, že uvnitř nás žil host nám prakticky neznámý, ale něco ještě důležitějšího: už nikdy se od jeho společnosti nedokážeme odloučit.
Meditujeme-li a zapomínáme na myšlenky, jež se zabývají našimi vědomými činnostmi, zatímco míříme do hlubin naší mysli, zakoušíme také neotřesitelný pocit, že od této chvíle již nikdy nebudeme stejní.
“ (Str. 40)

Podle anotace a obsahu Lorenzo-Fuentesova publikace vypadala slibně, komplexně, byť některé věci jsou poněkud zprofanované:

  • Opravný systém – Výsledky meditace. Rytmus dýchání. Dýchání se změnou teploty. Meditační dýchání. Nadechování a vydechování. Dýchání nekonečna.
  • Umění meditace – Vzpřímená záda. Přivřené oči. Ruce v klíně. Jazyk proti patru. Důvody k meditování. Deset přikázání pro meditující. Karma a zdraví. Astrální projekce. Řízené meditace. Jak si vymodelovat budoucnost. Jak bojovat se strachem.
  • Buddhistická meditace – Satori. Psychické síly. Mimosmyslová vnímání. Intuice. Odpovědi starce. Intuice a Nový věk. Dvanáct nových pravidel.
  • Odpočinek bojovníka – Jak zvládnout stres. Učení se relaxaci. A nyní začněte meditovat. Návrat do dělohy. Slunění a surfování. Zvláštní místo.
  • Zdraví a délka života – Mentální alchymie. Buněčná inteligence. Chromoterapie a meditace. Střešní okno. Původ nemoci. Terapie smíchem. Oživení veselí. Léčení pomocí pěti elementů. Jak léčit na dálku. Učení se uzavření.
  • Dům zdraví – Využití výhody biorytmu. Léčivá meditace. Tantrické sebeléčení. Mistr léčitel. Moc léčit. Léčení psí. Energetická koule. Léčení a kosmické vědomí. Léčivé ruce. Cvičení určení k sebeléčení.
  • Zen a seberealizace – Kontrola mysli. Jakákoli technika je nejlepší. Tvář Boha. Seberealizace a úspěch. Láska, astrologie a meditace. Jak probudit latentní schopnosti. Jak materializovat peníze.
  • Sedm léčivých meditací.

Během čtení se ale ukázalo, že je to mimořádně eklektická směs – nerozpakuje se promísit čchi s pránou, řecký symbol caduceus s kundaliní, Eliphase Leviho i Edgara Cayce (str. 44-47). Nechci tím říct, že ony pojmy či zmínění pánové nemohli popisovat totéž, koneckonců základ reality je jen jeden – ale je serióznější, když si vyberu jeden model a toho se držím.

Bohužel v stejném duchu se nesou všechny kapitoly. Nemohu si pomoci, ale k buddhistické meditaci zmínky o kvantové fyzice, Jungovi, paranormálních silách, Arthurovi Fordovi a opět Edgaru Cayce (str. 83-84) prostě nepatří.

Knihu jsem ani nedočetl, po 120 stránkách jsem ji odložil a doporučit ji nemohu.

nakladatelství Tenno, 2006, ISBN 80-903592-9, cena 233 Kč

12345
1403908260000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online