Wuwejův zápisník

Benjamin Kuras: Mao sexu

11.09.2013 01:19, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Benjamin Kuras: Mao sexuTřetí kniha Benjamina Kurase věnovaná sexu s těmi předchozími (Tao sexu a Ciao sexu) ladí názvem – Mao sexu. Ten je zajímavý sám o sobě, využívá hříčku tao – taoismus, mao – maoismus, kdy Tao chápe jako prospěšný řád věcí, zatímco Mao jako neřád:

Tao nám prospívá, Mao nám škodí. Tao je nekonečná energie nekonečného vesmíru, Mao je jepičí eneržičička našeho malého vystrašeného egíčka nafukujícího se k prasknutí.
Mao vzniká pokaždé, když se naše titěrnost pokouší volnému proudění kosmického blaha bránit, krotit je a poroučet mu. To pak místo proudění prudí. Vytváří nám v mysli, emocích, těle, financích a životních situacích zašmodrchané chuchvalce, které blahu překážejí, blaho vypuzují, blaho nevpouštějí. Mao vytváříme, když nahrazujeme něco, co je, něčím, co si představujeme, že by být mělo podle našeho egocentrického řádu, kolektivistické utopie, bigotních pravidel Maovy příručky, která staví svět vzhůru nohama. Tak se blaho stává neblahem a z taoistů maoisté.
“ (str. 12)

Některé kapitoly jsou ironické, jiné vážné, některé zpracovávají nějakou nově vydanou knihu nebo komentují výsledky vědeckého průzkumu, další uvažují nad zaslechutým slovním spojením. Probereme například zralou krásu, testosteron, evoluční trendy demaskulinizace, mužskou slabost a ženskou sílu, pobavíme se nad novými kategoriemi mužské sexuální klasifikace (hromosexuál, např.), podíváme se na vliv sexu na stres, bílý sex, úspěšné ženy, zamindrákované nebo vyřešené muže a tak dále.

Všem kapitolám je ale jedno společné – vnímání vztahu dvou lidí v celé jeho komplexnosti.

Připomínejte sobě i jemu toto: Nepřijímá jen vaše tělo. Bere si s ním nekonečně bohatý chuchvalec konkrétních životních příběhů a událostí, dramat, radostí, bolestí, zklamání, nadějí splněných i zklamaných, snů dosažených, zapomenutých i vzdaných, slibů splněných i zrazených, smíchu i pláče, vzteku i něhy, plánů do budoucna, neodumírajících tužeb a nadějí, a věčně zoufale a statečně opakovaných pokusů o lásku dávanou i přijímanou.“ (str 55)

I přes jistou roztříštěnost – kapitoly spolu souvisí jen tím, že se točí kolem sexu a způsobů, jak si ho kazíme, nedá se říct, že by jedna z druhé vyplývala nebo na ni navazovala – je to skvělé čtení. Díky Kurasovu barvitému stylu a spoustě zajímavostí lze jen doporučit.

nakladatelství Eminent, Praha 2008, ISBN 978-80-7281-274-2, cena 199 Kč

12345
1378855140000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online