Wuwejův zápisník

Václav Cílek: Kameny domova

25.02.2013 00:08, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Václav Cílek: Kameny domovaEncyklopedie kamenů, nerostů a hornin, které jsou nějakým způsobem pro Čechy typické, nesou zvláštní význam a důležitost. Ale encyklopedie neobvyklá, systematické věci jako tvrdost podle Mohsovy stupnice, přehled barev, lomu, lesku nebo hustoty tu nenajdete. Místo nich jsou tu faktické zajímavosti, kde se kámen těží či těžil, k čemu se používal a jaké vlastnosti k tomu vedly. Svého času jsem sbíral minerály a hodně se o ně zajímal, proto mě toho z věcné roviny příliš nepřekvapilo - tedy až na tohle:

Zlato z jihoafrického Randu, kdysi nevětšího světového ložiska, se sráželo na stélkách primitivních řas, které jako živé koberce pokrývaly valouny v deltě obrovské řeky. Zlato bylo ve vodě rozpuštěno v nepatrném množství, ale řasy jej dokázaly zachytit a přeměnit na kov. Pod mikroskopem pozorujeme zlatě se větvící stélky dávných říčních organismů. Uvažuje se o tom, že i některé zlaté nugetty v říčním prostředí díky mikrobiálnímu srážení prostě dorostly. Jsou zlaté paličkovité plísně, které na svém povrchu vylučují zlato.“ (Str. 127)

Závěr každé kapitoly je jiná záležitost, nad ním jsem žasl skoro pokaždé. Obsahuje pocitové zhodnocení významu a symboliky, vytváří poetický kontrast.

Je to jemnozrnná, šedavá a vcelku nenápadná hornina, ze které byl vylomen ten vůbec největší lidmi přemístěný a opracovaný kámen na našem území - obelisk Pražského hradu. Měl symbolizovat jednotu národa, ale při dopravě se přelomil, protože se symboly si nelze jen tak zahrávat.“ (str. 36, kap. 7. Granodiorit /Mrákotín/)

Sladění fakt a poetiky je neuvěřitelné; bez něj by Kameny domova byla krásně výpravná encyklopedie, s ním je ... mimořádná a unikátní. Kde jinde najít vnímání materiálů jak pragmaticky, tak symbolicky, kde se dočíst o duchu a významu kamene?

Nebásním, ale zkouším shrnout zkušenost krajiny a kamene, který s ní koresponduje. Věřím tomu, že existuje nějaká společná identita místa a materiálu, která působí na povahu lidí a charakter událostí; že po většinu věků byly místní kultura a příroda úzce navzájem spjaty. A je-li dnes v globalizovaném světě vše tak volné, rozpojené, nezávazné a široké, je to možná i proto, abychom jistěji skrze místní hudbu, byliny, sýry či kameny lépe našli cestu domů.“ (Str. 148)

Kdo nemá k nerostům a horninám žádný vztah, asi knihu neocení, ale minimálně za pokus stojí - kvůli přesahům do symboliky, kultury, poezie a mystiky.

nakladatelství Krásná paní, Praha 2011, ISBN 978-80-86713-82-3, cena 299 Kč

12345
1361747280000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online