Wuwejův zápisník

Fedora 17 - reportáž z instalace

05.06.2012 00:32, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiFedora 17 má kódové označení beefy miracle a opravdu, bylo to maso. Neříkám, že za všechno může Fedora, tak z dvou třetin jsou to moje chyby nebo důsledky mých rozhodnutí, ale nebýt tak krátké podpory starších verzí, nemusel bych to podstupovat vůbec... Nezlobil bych se, kdyby Fedora dvakrát zpomalila vydávání nových verzí. Nebo zdvojnásobila dobu podpory. Nebo obojí. A to jsem prosím už delší dobu připravený na bezbolestné přechody - mám dva disky, na každém z nich definované patřičné oddíly (boot a LVM s home, root a swap), oba s MBR, takže jen v BIOSu přehodím pořadí a pokud se nespletu v určení oddílů k instalaci, mám vždy cestu zpátky.

Tahle reportáž je spíše pro zajímavost; ačkoliv některé dílčí věci by snad mohl použít i někdo další, slouží hlavně jako mé poznámky k případným dalším instalacím.

Ale od začátku. S vydáním Fedory 17 končí podpora Fedory 15, kterou jsem provozoval, tedy nezbylo, než k přechodu přistoupit. Po zkušenostech s nefunkčním preupgrade, a po důrazných upozorněních, že v této verzi nezvládá update jádra, mi bylo jasné, že budu instalovat načisto (ostatně když mám zmíněné dva disky, byla by hloupost je nevyužít).

Instalátor neupozorní na chybějící určení /boot

Když instaluji systém, musím pečlivě konfigurovat rozložení, abych jej umístil na správný disk a do existujících oddílů. Takže jsem vybral home, root, swap, určil který MBR bude obsahovat zavaděč, spustil instalaci, ta nějakou dobu běžela, načež instalátor napsal, že došlo k problému s instalací zavaděče a že systém nemusí být funkční. A nic víc, žádný detail. Po restartu samozřejmě systém neběžel, ani se nezavedl, je jsem byl vyzván k vložení bootovatelného disku. Zkusil jsem to celé podruhé, s instalátorem spuštěným z konzole, abych viděl nějakou hlášku. Marně. Nic nevypsal.

Při třetím pokusu jsem si všiml, že na disku mám také oddíl "boot". Ajta - já ho zapomněl instalátoru určit. Po napravení chyby se instalace povedla. Jásal jsem ale jen chvíli.

Nestartující xWindows

Nainstaloval jsem, restartoval, začalo se něco dít v grafice, pak se vypsala hláška „Cannot open font file True“ a tím to haslo. Doslova, obrazovka zůstala černá. Podle diskuzí si instalátor vzpomene na neexistující font, který zapíše do kofiguračních souborů. Je třeba v souborech /boot/grub2/grub.cfg, /etc/sysconfig/i18n a /etc/default/grub nahradit jméno fontu True hodnotou latarcyrheb-sun16 (zdroj).

XFCE spin a jazyková mutace

Při instalaci zvolím češtinu, ale nainstalovaný systém mluví anglicky. Chvíli mi trvalo, než jsem našel volbu menu Správa/Jazyk (system-config-language).

XFCE spin a chybějící programy

Když jsem minule válčil s GnomeShellem a zvítězil útěkem k XFCE, měl jsem najednou v systému spoustu věcí dvojmo. Dva terminály, dva video přehrávače atd. atd. Tomu jsem chtěl předejít instalací z XFCE spinu. Doteď nevím, jestli to byl dobrý nápad, nebo ne. Spin sice má jen vybrané a doporučované programy pro XFCE, ale také vynechává spoustu věcí, které jsem minule řešit nemusel. Namátkou

  • neobsahuje žádný prohlížeč pdf (yum -y install evince)
  • neobsahuje Open/Libre Office (yum -y install libreoffice)
  • neobsahuje Gimp (yum -y install gimp)
  • neobsahuje podporu scanneru, musel jsem zjišťovat, co všechno patří k xsane a doinstalovat (yum -y install sane-backends-drivers-scanners xsane xsane-gimp)
  • podpora tiskárny Brother potřebovala doinstalovat hpijs (yum -y install hpijs)
  • neobsahuje duplicity, což jsem objevil samozřejmě až z logu zálohování (yum -y install duplicity)
  • neobsahuje nastavení služeb (yum -y install system-config-services)

Atd. atd. nic závažného, příště už budu mít připravený skript (nebo seznam).

Zákeřné přečíslování uživatelů

První uživatel už nemá číslo 500, ale 1000. Co se stane, když překopírujete starý /home a přihlásíte se jako uživatel, který nevlastní a tudíž nemá práva na většinu svých souborů? Nic pěkného...

GRUB2 konfigurace

To je jen taková perlička. Dřív jsem se odvážil do konfigurace grubu zasáhnout, určit si pořadí, dokonce i manuálně přidat další operační systém (ten záložní, z druhého disku). Teď jsem konfiguraci otevřel, chvíli hleděl na změť IFů a příkazů a nakonec soubor zase zavřel. Na tuto magii přijde čas později.

Změněný diskový nástroj

Po doinstalování „Diskového nástroje“ který se teď jmenuje „Disky“ jsem zjistil, že z něj zmizela konfigurace LVM, jsou pouze vidět logické oddíly, ale nelze s LVM pracovat, přidávat fyzické oddíly atd. Je třeba doinstalovat i Správu logických svazků:

yum -y install gnome-disk-utility system-config-lvm

Nekonzistence volby klávesnice

Plugin do panelu XFCE s indikátorem klávesnice (xfce4-xkb-plugin) a menu/Nastavení/Klávesnice/Rozložení nejsou totéž - a pokud se vám povede v obojím nastavit opačné pořadí klávesnic, bude indikátor ukazovat českou v případě zapnuté anglické a naopak. Mimořádně matoucí.

Nefungovalo SSH

To jsem pochopitelně zjistil až při prvním pokusu o připojení na dálku. Pomohla rada z fóra:

chkconfig sshd on
service sshd start

Všechny předchozí problémy jsem vyřešil a systém se používat dá, horší jsou následující. Těch bych se rád zbavil co nejdřív, pokud máte nápad nebo radu, budu vděčný.

SIGSEV kam se podívám

Pouštím Firefox - zahlásí se chyba, že „Process /usr/bin/firefox/firefox was killed by signal 11(SIGSEV)“. A firefox nastartuje.

Totéž dělá Thunderbird, GTG a určitě i další programy. Čert ví, co to znamená a proč segmentation fault není fatální, ale vyskakující „Nástroj automatického hlášení chyb“ mě rozčiluje.

Problém s vlc pluginem pro Firefox

Těžko říct, kde je chyba, jestli v pluginu, Firefoxu nebo Fedoře, v každém případě plugin mozilla-vlc při pokusu o přehrání streamovaného zvuku, třeba na ABrádiu způsobí pád celého Firefoxu. Spolehlivě.

Nefunkční auto numlock

Opět. Po nainstalování numlockx a přidání příkazů na správné místo stejně nefunguje, numlock si musíte zapínat manuálně. Pokaždé. Ale bug už je nahlášený.


Na celkové zhodnocení je ještě brzo, zatím se systém usazuje a já si zvykám. Jedno ale můžu říct hned - Gimp 2.8 je skvělý.

12345
1338849120000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online