Wuwejův zápisník

Fedora 24

22.09.2016 22:07, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux – authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiKaždá další instalace Fedory je hladší a rychlejší, zkušenosti dělají svoje. Tenokrát už se konalo jen pár drobností.

Tisk

Při prvním pokusu o vytištění zkušební stránky na tiskárně to zařízl SE linux. Naštěstí v posledních letech také rovnou vypíše, jak problém odstranit. Sice nevím, co jsem udělal, ale zabralo to:

setsebool -P cups_execmem 1

Plugin vlc pro Mozillu

Pak mě trochu potrápil plugin videopřehrávače pro mozillu, balíček se přejmenoval a chvíli mi trvalo, než jsem správné jméno našel

dnf install mozilla-vlc

A stejně pak instaloval něco jiného:

Transakce běží
Instalování : npapi-vlc-filesystem-2.2.0-0.1.fc24.i686 1/2
Instalování : npapi-vlc-gtk-2.2.0-0.1.fc24.i686 2/2
Ověřuji : npapi-vlc-gtk-2.2.0-0.1.fc24.i686 1/2
Ověřuji : npapi-vlc-filesystem-2.2.0-0.1.fc24.i686 2/2

Nainstalováno:
npapi-vlc-filesystem.i686 2.2.0-0.1.fc24 npapi-vlc-gtk.i686 2.2.0-0.1.fc24

Styl vzhledu XFCe

Jak jsem si minule pochvaloval návrat ke standardnímu tématu Adwaita, tak tentokrát se moc nevyznamenalo – kolem oznamovací oblasti vykreslilo nepěkný rámeček a nepřišel jsem na to, jak ho odstranit. Takže jsem si zase prošel všechna dostupná témata a skončil u Clearlooks. Zase změna k lepšímu – dofám, že to vydrží a že ho za rok nebudu opět měnit.

rámeček v adwaita

Grafická karta

A na závěr jako obvykle tanečky s grafickou kartou. Řekl bych, že 90% všeho času, stráveného řešením problémů při a po instalacích systému, se točilo kolem zobrazování.

Tentokrát jsem si pomyslel, že si ušetřím trápení s nativními drivery, notabene když teď nedokáží samy detekovat zapnutí televize a přenastavit se (tohle chování je od přesunu mezi legacy, když chci pustit obraz na TV, musím pokaždé do nastavení driverů, tam zapnout TV a aktivovat klonování). Zkrátka že přejdu na nouveau drivery, když už je fedora sama pozná a nastaví, včetně TV výstupu.

Nu. Skutečně pozná. XFCE vyhodí dialog (když to nevypnete) a v něm si můžete kliknout, jestli rozšířit plochy, klonovat nebo něco jiného. Jenže klonování je šedivé a nejde na něj kliknout!

Je to bug v XFCE- pokud nesedí zcela přesně frekvence, volba se deaktivuje (i když je rozdíl v jedné desetině). Samozřejmě, jinak bych to měl přece příliš jednoduché, že.
(Odkazy k detailům – první, druhý, třetí.)

Nouveau jsem si ale nechal, protože proklikávat to do konfigurace a tam TV a klonování zapínat je prakticky stejné jako s nVidií – a tohle už je hotové.

Může se to ale rychle změnit, protože driver mi poskytuje zvláštní efekty. Třeba při přihlašování (po zadání jména a hesla):

nouveau písek

Nebo dokonce samovolnou změnu rozlišení na 640x480:

retro resolution


Když ale odhlédnu od grafických eskapád – - instalace snadná, stabilita stejná... Fedora stojí za pokus.

12345
1474574820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online