Wuwejův zápisník

Robin Sloan: Nonstop knihkupectví pana Penumbry

20.09.2016 21:15, Wu | knihy | komentáře -

obálka Nonstop knihkupectví pana PenumbryTohle je přesně ten správný román pro nadšence do knížek, čtení, knihoven, spiknutí tajných bratrstev, ale i internetu a moderních technologií. Autorovi se povedlo dobře namíchat atributy a náměty z jiných knih a vytvořit velmi čtivé dílo.

Hlavní hrdina po splasknutí internetové bubliny přichází o práci a tak shání... vlastně jakoukoliv. A čistě náhodou zjistí, že knihkupectví s podivným názvem „Nonstop knihkupectví pana Penumbry“ hledá výpomoc na noční směny. Nonstop knihkupectví, kdo to kdy viděl? Kažopádně několika otázkami (na oblíbenou knihu, pochopitelně) úspěšně projde a práci dostane.

Od začátku je vše podivné. Obchod má dvě části, normální veřejnou a druhou jen pro členy klubu. Ti přicházejí (nebo spíš přibíhají) v kteroukoliv denní dobu a pokaždé si vyžádají konkrétní knihu. Prodavač se do ní nesmí podívat, zato se musí pečlivě dívat na své zákazníky a do knihy výpůjček podrobně popsat vše, co zpozoruje. Jak vypadají, co mají na sobě, jak mluví, jestli jsou rozčilení, každičký detail. Tím ale zvláštnosti jen začínají a jak je pomalu rozplétá, je to stále napínavější. Ale to už si budete muset přečíst sami.

První, čeho jsem si na textu všiml, byly krátké věty a přítomný čas.

Dívám se bílým stormtrooperským dalekohledem. Dívám se na tentýž malý šedý symbol, dvě ruce ve tvaru rozevřené knihy, který je vyrytý do šedého kamene. Sedím na lavičce na Páté Avenue zády k Central Parku, z jedné strany vedle mě je stojan na noviny a z druhé stánek s falafelem. Jsme v New Yorku. Dalekohled jsem si před odjezdem vypůjčil od Mata. Kladl mi na srdce, že ho nesmím ztratit.

Připomíná mi to styl nového naivismu. Také jako by tam špetka aspergerismu (viz Projekt manželka), v každém případě je hlavní hrdina sociálně poněkud neukotvený. (Ale právě takoví se mi zamlouvají.)

Pak prošpikovanost odkazy, nejen na Google a moderní frameworky (jako je Hadoop), ale i odkazy esoteričtějšími, třeba na Smaragdovou desku: Tohle není jen sekta. Je to i firma a Corvina jí velí, jak nahoře, tak dole.

A konečně, už zmíněný mix námětů a postav. Celou dobu budete pátrat v paměti, odkud to znáte. Nebyl to Pán prstenů? Penumbra má rozhodně Gandalfovské rysy, stejně jako Corvina má blízko k Sarumanovi. A co něco z Harryho Pottera? Některé náměty určitě, knihovna, podzemí, hábity. Nebo celé pátrání a honba za tajemstvím – Šifra mistra Leonarda? Knihy a knihovna, neochvějný strážce tradice, to už jsem také někde viděl, Jméno růže?

Tohle všechno jsou spíše vlastnosti, ale narazil jsem i na logické nejasnosti. Při vší snaze nemůžu uvěřit, že by nasazení celé výpočetní síly Google nedokázalo odhalit šifru z patnáctého století (ať už je klíč jakýkoliv) – a jednotlivec pak ano. A také celá myšlenka za knihami života je trochu absurdní. Ačkoliv, pravda, lidé dodnes věří lecčemu. Jsou to ale drobnosti bez dopadu na čtivost.

Kniha působí jako experimentální próza pro mladšího čtenáře – ale výborná!

Nějaké recenze na doplnění obrázku: Pavel Kroulík v Respektu, Kateřina Nechvílová v Literárních novinách a Marek Jančík na iLiteratuře (všechny jsou podstatně pečlivější než já).

nakladatelství Host, Brno 2013, ISBN 978-80-7491-077-7, cena 189 Kč (eBook)

12345
1474398900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online