Wuwejův zápisník

Fedora 20 a přechod na SSD

19.11.2014 00:55, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux – authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiPoté, co mi zase odešel již dvakrát vyměněný disk (Seagate už nikdy) a reklamace byla vyřešená vrácením peněz, pojal jsem myšlenku vlít svému stařičkému počítači trochu krve do žil použitím SSD disku pro operační systém. Přečetl jsem pár článků, poptal se kolegů a známých, disk koupil a namontoval (Kingston HyperX 3K). 120 GB je kapacita, která mi pro Linux vystačí bohatě na dvě paralelní instalace. Novou verzi totiž vždycky kompletně nainstaluju a vyladím vedle a teprve poté na ni přecházím.

Rozdělení disku

Rozděloval jsem následovně – 1 GB boot1, 4 GB swap1, 50 GB root1, 1 GB boot2, 4 GB swap2, 50 GB root2. Jestli dávat swap na SSD nebo ne jsem rozmýšlel dlouho. Jsou to intenzivní diskové operace, a tak by na SSD jít neměly, na druhou stranu, paměti mám celkem dost, systém prakticky neswapuje a když by k tomu náhodou krátkodobě mělo dojít, bude to na rychlém disku. Takže jsem ho tam nechal.

Podle článku Optimalizace práce s SSD disky v Linuxu je třeba zarovnávat odíly s velikostí bloků a tak jsem se řídil instrukcemi. Spustil fdisk s parametry, které vynutí 1024 bajtové cylindry, ujistil se, že první oddíl začíná na sektoru dělitelném 512.

fdisk -S 32 -H 32 /dev/sdc

Souborový systém

Podle stejného článku jsem i navytvářel oddíly se zarovnáním velikosti bloků

mke2fs -t ext4 -E stripe-width=128 /dev/sda1

Pouze u swapu jsem tyhle volby neměl k dispozici, takže to možná zarovnané není.

Samozřejmě bylo třeba zapnout podporu TRIM přidáním parametru discard do etc/fstab, stejně jako vypnutí ukládání access time parametrem noatime.

/dev/sdc2 / ext4 discard,defaults,noatime 0 1

Další věci už jsem neřešil, možná příště (temp a elevator, cache firefoxu je ok, protože /home mám na diskovém poli z klasických disků).

Fedora 20

Jak jsem se do toho ponořil, už jsem nevydržel čekat měsíc na novou Fedoru 21 (na betaverzi jsem nebyl dost odvážný) a sáhl po minulém release. V podstatě je to rozumné, za ten necelý rok už bude mít všechny chyby vychytané, a podporovaná bude až do vydání verze 22.

Instalace probíhala hladce, nedělám to poprvé ani podesáté a seznam kroků dolaďuji s každým provedením. Za nějaké tři hodiny čistého času bylo komplet hotovo.

Na problémy jsem narazil až později v reálném použití.

Problém 1 - ikony v Notecase

Notecase 1.6.1 z Fedory 13, doteď uspokojivě fungující, přestal ukazovat ikony na rozbalování stromu stránek. Žít se s tím dá, ale jen díky tomu, že vím, co je rozklikávací. Na výstupu bylo:

** (notecase:31525): WARNING **: Invalid borders specified for theme pixmap: /usr/share/themes/Adwaita/gtk-2.0/Expanders/plus.png, borders don't fit within the image

A tak jsem nejdříve na zmíněnou cestu zkusil nahrát obrázek z předchozí verze Fedory. Nepomohlo.

Pak jsem zkoušel v souboru /usr/share/themes/Adwaita/gtk-2.0/gtkrc k definici expanderů přidávat definici hranice, opět marně.

Poslední zoufalý krok, totiž z Fedory 19 zkopírovat celý adresář gtk-2.0 v tématu Adwaita, byl úspěšný úplně stejně.

Tím jsem svůj repertoár vyčerpal a nezbývá, než si zvyknout na jiné téma. Xfce-dawn na první pohled vypadalo přijatelně a teď, po půlhodině používání, se mi zdá dokonce o dost lepší (výrazněji vykreslené prvky UI, lépe se poznávají a používají). Takže nakonec dobře.

Problém 2 - neobsahuje gnome-open

Že neobsahuje gnome-open je samozřejmě správně, když to není Gnome, ale XFCE, ale projevilo se mi to až teď. Ve skriptu na generování blogu ho mám jako poslední příkaz otevření vygenerované stránky v browseru. Podle návodu ho lze nahradit buď použití exo-open (XFCE) nebo xfd-open (Gnome). Zvolil jsem exo-open.

Problém 3 - rootovi nechodily maily od systému

To je pro mě problém, kontroluji denně logy ze zálohování, systém už mě párkrát upozornil na problémy s diskem, tohle zkrátka potřebuji. Pátrání bylo vícekrokové, nejprve jsem se podíval do logu z cronu (/var/log/cron)

Nov 8 23:48:05 CROND[3420]: (root) MAIL (mailed 18561 bytes of output but got status 0x0001

Status 0x0001 mi nic neřekl a tak jsem hledal dál, tentokrát ve /var/log/maillog. Tam už to bylo zajímavější:

Nov 8 23:46:38 sSMTP[3432]: Unable to locate mail
Nov 8 23:46:39 sSMTP[3432]: Cannot open mail:25
Nov 8 23:49:09 sSMTP[3550]: Unable to locate mail
Nov 8 23:49:09 sSMTP[3550]: Cannot open mail:25

Nemůže otevřít mail:25. Hledal jsem po diskuzích, znělo to, jako by měl nakonfigurováno jméno severu „mail“, ale nemohl ho rozpoznat. Upravil jsem tedy /etc/ssmtp/ssmtp.conf a mailhub změnil z mail na localhost.

mailhub=localhost

To nepomohlo. V diskuzi někdo radil zbavit se ssmtp, wrapperu který má jen přijmout požadavek na zaslání mailu a předat ho dál. Zkusil jsem to, ale když mi yum chtěl kvůli závislostem odinstalovat asi 300 MB balíčků, neodvážil jsem se.

No. A nakonec chyběl samotný sendmail! Ve Fedoře 20 se prostě rozhodli mailserver neinstalovat.

Maybe something like this should be added to the release notes:
"Note that F20 does not install a Mail Transfer Agent by default anymore. If the administrator needs local mail delivery or wants to set up a mail server we recommend installing an MTA such as Postfix, Sendmail or exim with a command like like the following:
$ yum install postfix"
“ (zdroj)

Já myslím, že je super nainstalovat infrastrukturu, která se tváří, jako že mail jde předat, včetně odesílací utility sendmail, a nemít tam server… Každopádně doinstalovat a nahodit ho už bylo snadné (zdroj) a maily konečně chodí.

systemctl restart sendmail
systemctl enable sendmail

12345
1416354900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online