Wuwejův zápisník

Linux VIII - A zase ta Fedora (tentokrát 6)

13.01.2007 19:18, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiZase po roce jsem dostal chuť trochu si zaexperimentovat. Stáhl jsem DVD Fedory 6, vypálil a ... a týden DVD leželo na stole, než jsem sebral odvahu se do toho pustit.

Víte, i když si je člověk jistý, že pro Linux je určena třetí a čtvrtá partition na prvním disku, i když to instalátor identifikuje a píše, že teď je tam linuxový souborový systém (a tudíž je to správně vybraný oddíl disku), přesto mi při zaškrtnutí volby „zformátovat“ s poznámkou „všechna data budou zničena“ zatrnulo. Stačilo by totiž opravdu jen malé překlepnutí k vyrobení opravdu velkého problému.

Pak už jenom nezapomenout, že zavaděč systému se má instalovat do master boot sektoru SATA disku, nikoliv do IDE (musí se skočit do pokročilých nastavení pro zavaděč a změnit pořadí disků), vybrat zaměření počítače (pracovní stanice), popřípadě jednotlivé balíčky a vesele odstartovat. Celkem to zabralo nějakých dvacet třicet minut a bylo hotovo, první restart, dech se zatajil - v pořádku. GRUB má jinou obrazovku, Windows bootují stejně spolehlivě jako Linux, paráda! Nic jsem nezničil.

Dojmy - veskrze dobré. Všechno se našlo samo. Tiskárna tiskne, o síťové kartě nemluvím, nvidia grafika se nastavila sama, rozlišení optimální podle monitoru, čtečka flash karet také, no prostě nemám připomínek. Tentokrát jsem se nenechal ovlivnit vychvalováním komplexnosti a doladěnosti KDE, ani maximalismem a snahou mít nainstalovaná všechna prostředí, nechal jsem pěkně defaultně GNOME a vyplatilo se. Je to jednoduché, přehledné, intuitivní a pěkné.

Dal jsem si den pauzu a v podrobnější instalaci pokračoval podle návodu na Linuxsoft.cz. Tady vypichuji jen nejdůležitější body, abych to měl v budoucnu kde najít. Nejprve se mezi repository pro yum přidá Livna:
sudo rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm"
sudo rpm --import http://rpm.livna.org/RPM-LIVNA-GPG-KEY"

Následuje kompletní update systému: sudo yum update. Ten probíhal dobře, ale někdy ve dvou třetinách se zresetovala Xka, nebo co, znovu jsem se přihlašoval a yum už zřejmě neběžel. Při dalším spuštění se zaktualizoval zbytek.

Ovladače na nVidii jsem instaloval přímo z grafického rozhraní pro yum - yumex, mezi moduly jsem vyhledal "kmod-nvidia", přidal do fronty a nechal nainstalovat. Při dalším startu X windows už byl akcelerovaný ovladač nastavený. Oproti minulému nastavování výrazné zlepšení.

Jen ve dvou bodech jsem se od návodu odchýlil - a obojí se vymstilo.

Nejprve jsem přeskočil backward compatibility, nainstaloval mplayer (kliknutí na odkaz na "Download RPM package" na stránkách http://www.real.com/linux rovnou spustí instalaci rpm balíčku) a při spuštění mplayeru z menu GNOME se nedělo nic. Zkusil jsem ho spustit z konzole, abych viděl výpisy, a skutečně, psal něco o chybějících knihovnách. Pochopil jsem, že backward compatibility má něco do sebe, pokorně v yumex v sekci "Základní systém", podsekci "Podpora pro zděděný software" vybral všechny tři volby, nainstaloval a bylo.

Druhá výjimka byla podpora ntfs. V článku se radí klasický read only modul "kmod-ntfs", ale v komentářích někdo zmínil, že Fedora už v repository Extras obsahuje podporu zápisu (modul ntfs-3g; odkaz asi bude brzo neplatný - až se změní verze hledejte "ntfs-3g"). Takže jsem nainstaloval ten (zase přes yumex, nechal jsem si ho vyhledat), a bleskově připojil windowsovské disky (výpis partitions: fdisk -lu /dev/sda, mountování v /etc/fstab např.: /dev/sda1 /mnt/winxp ntfs-3g ro,defaults,umask=0222 0 0). Nechal jsem tam parametr ro, domnívaje se, že je univerzální a že se tak ochráním pro nevhodným zápisům a ohrožení křehkých XP. Mount proběhl dobře, disky čitelné, dal jsem restart a s vypínáním začala estráda. Lítala chyba za chybou, výpis za výpisem, všechny se točily kolem připojených ntfs disků. Zase jsem se pěkně vyděsil a hned natočil XPčka, abych viděl, jestli se něco nepokazilo. Naštěstí ne. Fofrem zpátky do linuxu, nainstalovat ověřený read only kmod-ntfs a změnit fstab.

Pak jsem si ještě střihl scanner - nástroj pro scanování se nainstaluje sám, scanner si detekuje a při pokusu o spuštění napíše „Otevření zařízení selhalo 'gt68xx: libusb:002:002': Neplatný argument“. To mě ovšem už nemůže rozházet, neinstaluju scanner poprvé. Nahlédl jsem do konfigurace v "/etc/sane.d/gt68xx.conf", abych se přesvědčil, že očekává firmware(CCD548.fw) pořád na stejném místě (/usr/share/sane/gt68xx) a na správné místo ho z windowsovské instalace zkopíroval. Spustil jsem scanování, podíval se na příšernou mazaninu, která z toho vylezla tentokrát (bílá byla zelená) a řekl si, že toho pro dnešek bylo dost. Ladit barvy, gammu a další věci můžu zase jindy.

12345
1168712280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online