Wuwejův zápisník

Linux V - Scanner

26.06.2005 15:13, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja Gerwinski Ze začátku to vypadalo tak slibně... Fedora (PRO Linux GNU) obsahuje SANE (Scanner Access Now Easy) i XSANE frontend a můj Genius Colorpage Vivid3x se na USB automaticky najde. Sice jen pro uživatele root, ale na to jsem zvyklý, ovladač pro jeden nejmenovaný systém se chová úplně stejně. Zkusil jsem tedy z GIMPu otevřít XSANE dialog. Samozřejmě to nefungovalo, vyběhla nějaká univerzální hláška a byl jsem opět na začátku.

Už si vůbec nepamatuju, jak jsem zjistil že problém je v backendu GT68XX, ale asi jsem vyhledával podle jména scanneru s dalšími klíčovými slovy (sane, xsane, problem). Našel jsem následující radu, zkusit: SANE_DEBUG_GT68XX=255 scanimage > image.pnm. Trochu mě to mátlo, dodnes jsem měl za to, že proměnné prostředí se nastavují pomocí "set" a musí se exportovat. Asi ne. Každopádně z výpisu bylo jasné, že backendu chybí soubor ccd548.fw s firmwarem scanneru. Z instalace ovladače pod Windows pak stačí překopírovat onen soubor na kýžené místo (/usr/share/sane/gt68xx).

Spustil jsem první scanování na svoji poslední kresbu, počkal na náhled, nascanoval a byl zděšený. Obrázek vypadal jako v 16ti barvách. Posuďte sami, měl by tu být přiložený. Zkoušel jsem všemožná nastavení, gamma korekci, kontrast, světlost, ale bezvýsledně. Dva dny jsem pročítal diskuze, konference, manuály, FAQ k SANE, i do české linuxové konference jsem napsal. A dokonce i ta, jinak blesková a spolehlivá, mlčela.

  • Používat sane jako root. Hloupé a nebezpečné.
  • Nastavit práva na "/proc/bus/usb/001/002" (v mém případě). Méně hloupé, ale po rebootu nebo opětovném připojení scanneru zmizí.
  • Připojit /proc/bus/usb s usbfs souborovým systémem včetně práv. To už je dobré. Je třeba do /etc/fstab přidat řádek "none /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0". Podle dokumentace to kvůli chybě jádra nefunguje v řadě 2.6, ale moje 2.6.9.x si s tím naštěstí poradí.
  • Používat hotplug (http://linux-hotplug.sourceforge.net/); k jeho průzkumu mě už nic nenutilo, takže nemůžu sloužit.
12345
1119798780

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online