Wuwejův zápisník

Neal Stephenson: Velké U

23.06.2005 18:50, Wu | knihy | komentáře -

Pokud jste absolvovali vysokou školu, zkuste si vzpomenout na svůj první den v ústavu. Zoufalý zmatek při hledání učeben, bloudění komplexem s nesmyslnými formuláři, snahu pochopit nástěnky a zjistit, co vlastně chtějí tvrdohlaví úředníci. Vybavte si pobyt na koleji s tamní "kulturou", více či méně ujeté existence, zběsilé pařby, počítačové sítě, hudební aparatury a jedince po deseti letech studia takřka srostlé s inventářem. Vzpomeňte si na potrhlé a normálního života neschopné učitele, jejich zcela subjektivní hodnocení nezávislé na vašem výkonu nebo případy, kdy jste dostali špatnou známku jen proto, že si vás s někým jiným spletli...

Vidíte to před očima? Vynásobte tisícem a budete se pomalu blížit AM, Americké Megaverzitě, kde v obrovském komPlexu žije a studuje třicet tisíc studentů. Ideální prostředí a živná půda pro geniální magory, úchyly, hráče her na hrdiny a další podivíny. A pár normálních lidí, kteří se pokouší normálními zůstat.

Prvotina známého autora sci-fi stojí za přečtení. Kdo ví, proč se dlouhá léta bránil jejímu vydání. Kvůli příliš ostré kritice vysokoškolského prostředí asi ne, spíš bych čekal, že šlo o některé nesplněné technologické předpovědi. A nebo v textu ironicky zobrazil někoho, na nějž později změnil názor? Může to být ale daleko prostší, některé postavy a zápletky (občanská válka na půdě AM) totiž působí až příliš nereálně a možná si toho je vědom. Recenze: Richard Klíčník, Jan Horčík, pagi.

12345
1119552607

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online