Wuwejův zápisník

Jak jsem (ne)vyhrál diamantovou ligu v Duolingu

30.03.2024 20:11, Wu | deník | telefony | školství | komentáře -

Jestli používáte Duolingo, dobře víte, jak propracovanou má gamifikaci a jak snadno se z učení stane hra a z hry soutěž. Ne že bych nedokázal poznat, kdy už dělám lekce kvůli bodům a ne kvůli učení, ale když se mi tak nějak náhodou podařilo došplhat asi do pátého patra ligy, rozhodl jsem se na pár týdnů to vzít opravdu vážně a zkusit se dopracovat až na vrchol.

Duolingo Wu

Ono samozřejmě záleží, jak vám Duo namixuje soupeře, pokud máte smůlu a narazíte na šílence co tam za den namlátí 5000 XP, nepřekonáte ho ani kdybyste se rozkrájeli. Ale i když se to nestane a máte tam „jen“ podobně ambiciózní jedince jako jste vy sami, je už to vážně dřina.

Pár tipů:

  • Musíte hrát dvakrát denně, ráno (a dostanete truhlu pro ranní ptáčata) a večer, kdy si ranní truhlu otevřete a zároveň dostanete truhlu pro noční ptáky, kterou zase otevřete ráno. Tím pádem jedete pokaždé na dvojnásobek bodů.
  • Plnit úkol dne je další samozřejmost, obvykle je to něco jako pět lekcí, dvě rychlovky a 15 minut učení, to zvládnete během těch dvojnásobně bodovaných – a dostanete dalších 15 minut.
  • Spolupracovat s někým dalším na týmových úkolech – protože si navzájem můžete posílat zdvojnásobení bodů.

Jinými slovy, hrát bez zdvojnásobení nemá smysl. No a když už ho máte, tak je pochopitelně třeba:

  • vracet se k hotovým lekcím a dělat je na level Legendary (80xp)
  • trefovat šťastnou hodinku a combo (ke všemu dalších 10 XP navrch)
  • jednou za den si za 100 bodů prodloužit zdvojnásobení o dalších 15 minut
  • dělat rychlovky (Bláznivé párování umí vyšplhat i přes 100xp za kolo, ale zvyšuje se mu obtížnost a pak už se stíhat nedá, dobré je Lightning Round, které je za 80xp, ale dá se dělat pořád dokola)
  • na webu se ještě radí dělat do zblbnutí dokola v tréninkovém centru lekce mluvení, že prý je to jednoduché (pro mě moc ne; buď si šlapu na jazyk, nebo Duo nechce rozumět mému přízvuku)

Duolingo Wu - liga

A protože na počátku je všechno lehčí, tak čím víc jazyků děláte, tím líp. Já tam mám latinu (dřina, ale krásná), řečtinu (ještě větší dřina, navíc to písmo), angličtinu (lehké, protože už se ji učím asi sto let) a teď jsem kvůli bodům přibral i němčinu (sice jsem ji nesnášel, ale za šest let ve školách mi v hlavě pár věcí uvízlo, takže zatím lehké).

Pak už se dá během týdne udělat i tohle:

Duolingo Wu - týden

A když jsem objevil „harvesting“ opakováním rychlovky, dokázal jsem jako denní maximum i tohle a zařadil se mezi šílence:

Duolingo Wu - maximum bodů

No a co myslíte, jak to dopadlo? Hraju jako o závod, jsem první – a za chvíli už první nejsem. Pak jsem si všiml, že další v pořadí je schopná udělat i:

Duolingo Maria

A to byla pořádná demotivace, začal jsem se smiřovat s třetím místem.

Jak ale dny postupovaly, soupeřka zůstávala při zemi, takže jsem se předháněl s jediným závodníkem.

Duolingo Wu - liga předhánění se

Vzhledem k tomu, že mě každý den předehnal, bylo jasné, že je příliš motivovaný (a příliš silný).

Zkusil jsem alespoň taktizovat – na poslední hodinu před uzavřením ligy jsem si nechal pár zdvojnásobení a vyrazil na závěrečný finiš. Skokanka zaspala, zato ten první se ošidit nenechal a za tu hodinu tam namlátil o dva tisíce víc než já.

Duolingo Wu - liga

A tak jsem v Duolingu nevyhrál diamantovou ligu.

A už to soutěžení nechci nikdy vidět!

P. S. Samozřejmě kecám, Duo má po diamantové lize ještě diamantový turnaj – a v něm jsem tu diamantovou ligu vyhrál o týden později:

Duolingo Wu - rarest diamond

12345
1711825860000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online