Wuwejův zápisník

Bronislav Sobotka: Zamilujte se do angličtiny

13.07.2023 22:07, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Zamilujte se do angličtinyKnihou se vine myšlenka, že naučit se anglicky je sen a je plná rad, jak si sen splnit. Mě to celou dobu mátlo, angličtinu jsem odjakživa potřeboval kvůli počítači a za sen bych ji nikdy neprohlásil. Ale autorovo nadšení je nakažlivé a jeho příběh skutečně inspirativní. Jako dyslektik a dysgrafik školu protrpěl, dozvěděl se na co všechno nemá, a teprve v prvním zaměstnání ho napadlo, že by se mohl naučit anglicky.

A víte co? Já to zvládl. Vlastně to ani nebolelo. Nakonec jsem angličtinu vystudoval na univerzitě s červeným diplomem, udělal si certifikát CPE a dal ho na pass A, což je nejvyšší úroveň angličtiny, která se v Cambridgi měří. Několik let jsem pak v létě učil angličtinu v Oxfordu a v Londýně jsem získal nejvyšší neuniverzitní globálně uznávanou kvalifikaci pro vyučující anglického jazyka DELTA (Diploma in Teaching English to Speakers of Other Languages). Kromě toho přednáším externě na Masarykově univerzitě, školím učitele, mám nejsledovanější český youtubový kanál o angličtině a nejstudovanější onlinový kurz angličtiny u nás.

Proč vám to všechno říkám? Abych se pochlubil? Ale vůbec ne! Chci tím říct, že když jsem to dokázal já, zvládnete to i vy. Pokud budete chtít, pochopitelně. Nezáleží totiž na tom, jak jste staří, co vám říkali nebo říkají ostatní, ani jestli jste posledních deset let „věční začátečníci“. Nezáleží ani na tom, kolikrát jste si řekli, že na učení jazyků nemáte buňky ani čas. Taky jsem si tím prošel a vím, že to lze překonat. (Str. 9)

To je v podstatě obsah předmluvy – Předmluva aneb jak to kluk, co propadal z jazyků, dotáhl na Oxford.

Následují Mýty o učení se (nejen) angličtiny. Těch je pěkná řádka; že jsme na učení moc staří nebo že nemáme na jazyky buňky jsou jen namátkové příklady. Důležité jsou jiné věci, které vysvětlí kapitola Jak si vytvářet návyky a najít motivaci. Je třeba jazyk, který se učíme, do svého života maximálně zapojit. S tím poradí Jak se obklopit angličtinou. A pak už následují kapitoly podle činností nebo oblastí:

  1. Jak na čtení
  2. Jak na poslech
  3. Jak na sledování filmů, videí a seriálů
  4. Jak na mluvení
  5. Jak na výslovnost
  6. Jak na psaní
  7. Jak na slovní zásobu
  8. Jak na gramatiku
  9. Jak na Czenglish

Pokud ale chcete znít v angličtině opravdu přirozeně, je důležité neustrnout, ale stále se učit nové věci. Váš lektor by vás tedy měl upozornit i na to, že by některé myšlenky on sám vyjádřil jinak než vy. Řekněme, že popisujete, jací jste byli dříve, a zmíníte, že jste měli dlouhé vlasy (teď už je nemáte), což popíšete větou I had long hair. Ta je sice gramaticky zcela v pořádku, mnohem přirozeněji by ovšem v dané situaci znělo: I used to have long hair. Právě used to totiž hezky zdůrazňuje, že něco dříve platilo, a teď už to neplatí. Pro rodilého mluvčího by byl tento obrat téměř jistě první volbou.

Do stejné kategorie patří i různé fráze a výrazy, které vám mohou pomoci znít „cool“ či „opravdu anglicky“. O soubor svých oblíbených se s vámi podělím. Here you go:

  • now you’re talking (to je aspoň rozumná řeč)
  • in your dreams (leda ve snu)
  • more often than not (většinou)
  • let’s agree to disagree (pojďme se shodnout na tom, že se neshodneme)
  • it’s anybody’s guess (to nemůže nikdo vědět)
  • this is not my cup of tea (tohle není můj šálek čaje)

(… ) (Str. 174)

V každé kapitole je kromě hlavního obsahu také část Otázky a odpovědi a 10 tipů na weby, knihy nebo aplikace. Ty mě bavily nejvíc, odnesl jsem si jich spoustu. Vlastně celou knihu jsem četl s chutí a můžu ji jen doporučit.

Odkazy:

SOBOTKA, Bronislav. Zamilujte se do angličtiny. Brno: Jan Melvil Publishing, 2021. ISBN 978-80-7555-143-6.

12345
1689278820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online