Wuwejův zápisník

Miloš Urban: Lord Mord

28.09.2012 01:01, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Miloš Urban: Lord MordLord Mord je velmi podařená kniha, čerpající opět z tradice gotických románů. Odehrává se na přelomu 19. a 20. století; hrabě Arco, jehož zchudlí rodiče se odstěhovali na venkov a hospodaří na zámečku Stránov, tráví svůj čas v Praze radovánkami. Vydržuje si prostitutky, chodí šermovat a s nelibostí sleduje zuřící asanaci židovského města. Čtvrti, jejíž nevěstince, křivolaké a bizarní uličky i obyvatelstvo si oblíbil. Politice se vyhýbá, angažovat se nechce, jenže postupem času je do událostí vtahován stále více, až stane v jejich centru.

Celou knihou se vinou další dva motivy, prvním je nový, nesmírně účinný lék dr. Hofmana. Heroická tabletka, mnohem lepší než morfin.... Proti drásajícímu kašli počínající tuberkulózy plic funguje skvěle, ale co způsobuje dalšího?

Druhý motiv je náhle se objevivší židovské strašidlo, Kleinfleisch neboli Masíčko - muž se zohavenou tváří v podobě kusu masa, s temnými otvory místo očí a úst. Pohybuje se v rušené čtvrti, děsí, vraždí a zohavuje. Atmosféra Jacka Rozparovače!

Napětí postupně graduje a nakonec jsem knihu dočítal na jeden zátah, zvědav, jak to dopadne.

Psal jsem tady, že nejvíce se mi líbí Urbanův Hastrman. Lord Mord vykazuje velkou vnitřní podobnost a tak není divu, že jsem nadšený také. Stejně jako Hastrman, i hrabě Arco je příslušník šlechty. Stejně jako on se necítí tradicemi svázán, je pokrokový a volnomyšlenkářský. A stejně jako jemu, i Arcovi se rozpadá svět jaký znal a v jakém chtěl žít. Rozpadá se obrazně; staré, tajemné a zašlé ustupuje modernímu a sterilnímu, rozpadá se i doslova - demolice pokračují, každým dnem, nad Prahou se vznáší prach z ničené historie. Vlastně i jeho plíce se pomalu rozpadají...

A stejně jako Hastrman se pouští do boje.

Pokud jste tak jako já knihu dlouho odkládali, domnívajíce se, že posazení do historických reálií nebude atraktivní, neváhejte. Sugestivní popisy demolice mě dokonce vedly k tomu, abych si o asanaci něco přečetl. (Online verze publikace Pražská asanace je výborný zdroj.)

Recenze Tomáš Fojtík, Klára Kabrielová, Petr Nagy, Pavel Janoušek.

nakladatelství Argo, Praha 2008, ISBN 978-80-257-0087-7, cena 298 Kč

12345
1348786860000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online