Wuwejův zápisník

Miloš Urban: Pole a palisáda

13.02.2018 23:02, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Pole a palisádaMiloš Urban převyprávěl jeden ze základních mýtů českého národa, mýtus o Libuši a Přemyslovi. A převyprávěl ho velmi důstojně; jeho pojetí totiž nechává sílu víře a magii, ba i přítomnosti bogů a ďasů.

Držela slunce v obou rukou a zvedla je před obličej. ‚Bog, nebo Ďas?‘ zaskřehotala a potom jí selhal hlas úplně. Na pažích jí vyvstala husí kůže.
‚Přece to první,‘ zahihňal se přízrak, sekl kopytem a rozlomil opukové slunce, jako by to byla obilná placka.
Nemohla uvěřit, že prastaré znamení moc je vedví. Vyhrkly jí slzy. Třásly se jí ruce, ale přece jen dala obě poloviny zas dohromady a pevně je k sobě stiskla. Otorem pohlédla na cizince.
Neproměnil se v kozla, jak čekala, nepadl na všechny čtyři, neodloudal se tmou do svého chlívku. Vzrušeně se zasmál, vyrval jí jednu polovinu slunce z ruky a odhodil ji doprostřed tůně.
“ (Str. 79)

Ukazuje mocenské spory, potřebu vládce a soudce, dávnou emancipaci při předání moci ženě – a její rizika. Ukazuje dualitu mezi mužem a ženou; boj a podvolení se, aby mohlo vzniknout silnější partnerství.

Po celou dobu cítíte, jak byl život veden vedle něčeho vyššího a posvátného, bohové a magie jsou všudypřítomní. Věřím, že tak to v dávných dobách skutečně bylo. A hlavně, zásadní legenda právě takové zpracování vyžaduje, je tajemná, nanejvýš důstojná – a přitom bez zbytečného patosu. Rozhodně doporučuji.

Kniha je součástí mezinárodního projektu Mýty, v němž vycházejí převyprávěné příběhy nejlepších autorů z řady zemí; já jsem zatím narazil na Anna In v hrobech světa od Olgy Tokarczukové (také skvělá!).

Odkazy:

nakladatelství Argo, Praha 2006, ISBN 80-7203-783-8, cena 159 Kč

12345
1518559320000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online