Wuwejův zápisník

Film Sansára

25.12.2005 15:30, Wu | kultura | komentáře -

"Jak zabráníte kapce aby nevyschla?"

Film, nad nímž budete ještě dlouho přemýšlet, bez ohledu na to, zda víte co sansára (samsara) je, nebo nevíte (sansáru vlastně zná každý). Mně vrtá v hlavě ještě teď. Česká televize ho uvedla ve Filmovém klubu na ČT 2 22.12.2005, a protože to nevypadá na brzkou reprízu, zmíním se o ději podrobněji.

Na začátku vidíme průvod mnichů, kteří po třech letech, třech měsících, třech dnech a třech hodinách přicházejí pro mnicha jménem Taši, meditujícího v jeskyni. Nesmírně působivé jsou záběry na dlouhé vlasy a vousy, zaprášené ruce, z nichž mniši prach sfoukávají, několikacentimetrové nehty na zakřivených prstech, bledá tvář bez výrazu. Když mu opatrně prsty narovnávají a pokaždé se ozve křupnutí, když mu stříhají nehty, člověk při každém zvuku téměř nadskočí (a to bylo v televizi, co teprve v kině). Zcela bezvládného jej naloží a odvážejí do kláštera, Taši si doširoka otevřenýma očima prohlíží svět...

Návrat do rutiny klášterního života, duchovní pocty, ctižádost - a pak se to stane. Podivné sny trápí mnicha, ráno si pere roucho. Na slavnosti spatří matku, kojící dítě a zcela konsternován zapomene obřad ... jindy, při návštěvě vesnice, potká krásnou dívku a v noci se mu zdá, jak k němu dívka uléhá. Svět po něm vztáhl ruce a nechce ho pustit. Představený kláštera Apha je moudrý a zkušený, vidí, že je na čase, aby si Taši zvolil cestu. Zkusí ho poslat pro poučení do pustevny ke starému mnichovi, ale je to marné, jedné noci si Taši balí věcí a odchází.

Vidíme, jak svléká roucho a symbolicky stojí nahý v řece, která proudí kolem, možná očišťuje... Obléká se už do pracovního oděvu světského člověka, jako dělník pomáhá při sklizni ve vsi, u otce oné dívky ze snu (není to tak úplně náhoda, ale nemůžu prozrazovat vše). Svatba, krásná žena, narození dítěte ... a také problémy. Kupec, který všechny šidí, je Tašim odhalen a Taši sám vozí úrodu do města. Dostane za ni mnohem víc, zkouší změnit zavedené pořádky, přesvědčovat sousedy. A tak jedné noci hasí svá hořící pole. Podezřívá kupce, jede za ním, bez rozmyslu se na něj vrhá. A končí zbitý. Se zbytky úrody jede do města Pema se synem, Taši zůstává doma, kde podléhá dalšímu pokušení. Po návratu Pemy přijíždí posel z kláštera; Apha opustil své tělo a ještě předtím požádal, aby Tašimu doručili dopis, v němž říká, že nepochybuje že se ještě někdy sejdou, a že mu pak Taši možná řekne, jestli je lepší uspokojit tisíceré tužby, nebo se zbavit jediné...

V tu chvíli je jasné co bude následovat, v noci si Taši balí věci, naposled se podívá na svou ženu a dítě a odchází. Opět řeka, opět proudící voda, opět očištění? Kdo ví, ale u pagod na Tašiho čeká Pema ... Pema. Krásná, moudrá, silná žena. její řeč k Tašimu, o Jašódhaře, Buddhově manželce, již Buddha jednou v noci opustil, stejně jako svého syna, bez jediného slova, o tom jak se asi cítila, jakou bolest, hněv ... K tomu není co říct, stejně jako zoufalému Tašimu, jenž se v pláči zhroutí na zem ...

Zpracování je jednoznačně působivé. Snad každý obraz nebo záběr nese hlubokou symboliku. Tak třeba jednou přiveze Taši synovi plastovou hračku, protivně vrčící letadlo. Chlapec s ním krouží a pak se ptá, s čím si otec hrál, když byl malý. Pema mu poví, že si svoje hračky dělal sám, rozhodným pohybem mu letadlo vezme a hodí jej na zem. To se rozlétne a zmlkne. Ticho že by se dalo krájet a místo letadla letí vzduchem jasné poselství.

Tempo je poměrně pomalé, dlouhé záběry poskytují čas k přemýšlení, takže by to asi každý neocenil (140 min), ale je se na co dívat. Dílo natočil režisér Pan Nalin v německé koprodukci roku 2001, ČT ho uvedla v tibetském znění s českými titulky. Roli Tašiho ztvárnil Shawn Ku, jako Pema se představila Christy Chung. Spoustu fotek z filmu s Ch. Chung najdete na hotflicks.net. Recenze na tiscali.kino, biograf.cz.

Jak článek uzavřít doteď nevím, protože zkrátka nemám jasno. Až na jednu výjimku - film musíte vidět. A sem můžeme potom připsat další otázky k těm, co mě napadají:

  • Je správné dávat do kláštera pětileté chlapce, aby se stali mnichy?
  • Může se člověk vzdát touhy po něčem, co vůbec nepoznal?
  • Opravdu je správnější chtít se oprostit od světa?
  • Není klášterní život ještě větší iluze, než utrpení samsáry?
  • Proč Taši nedokázal žít ani jeden život?
  • Nejsou oba způsoby, čistě světský i čistě duchovní, stejně špatně?
  • Je střední cesta vůbec střední cestou?
  • Kdo ta pole zapálil, byl to kupec, který tratil? Nebo sousedé, kteří cítili rozbíjení tradic?
  • Není Pema mnohem pokročilejší než Taši?

"Jak zabráníte kapce aby nevyschla?"
"Rozpustíte ji v moři"

12345
1135521000000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online