Wuwejův zápisník

Jodie Archerová, Matthew L. Jockers: Šifra mistra bestselleru

26.06.2018 08:00, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Šifra mistra bestselleruJestli Jak číst romány jako profesor byla skvělá, tak tohle je naprostá bomba. Autoři „naučili počítač číst“, resp. pomocí analýzy jazykových prostředků, klastrování slov, identifikace významů, nálad a jejich rozložení vytvořili model, který z textu dokáže predikovat šanci stát se bestsellerem.

Základní vydavatelská hádanka – jestli vydat text a proč, zda se nakladatelství vyplatí do knihy investovat – má racionální odpověď. Bestsellery skutečně mají společné rysy a dají se identifikovat. Úspěšnost predikce přesahuje 90%!

Kniha je navíc svižně napsaná a čte se jako detektivka. Kupříkladu poté, co vznikla první verze modelu, a co se ukázalo, že sexuální scény nemají bestsellerový potenciál, zákonitě přišla nutnost vyrovnat se s Padesáti odstíny šedi.

Literární kokain milionů čtenářek a problém (alespoň zpočátku) pro dva literární teoretiky, kterým kniha přistála na stole s přilepeným žlutým papírkem s poznámkou: ‚Vysvětlete tohle!‘“ (Str. 50)

Kupodivu už i původní verze modelu knize přidělila skóre 90%.

Toto skóre říká, že kniha toho musí nabízet víc než jen zvrhlý sex. Model totiž předtím zpracoval korpus knih, mezi nimiž byla i řada erotických románů, které se na špičky žebříčků nedostaly, což náležitě odpovídalo tvrzení, že explicitní sexuální obsah má jen mizivé šance dostat se do žebříčků New York Times.“ (Str. 92)

A také nabízí; sexu je tam sice hodně, ale hlavní motivy jsou jiné. Ale i tak bylo nutné model revidovat a přišla analýza emočních křivek, toho, jak kniha působí na city, jak pohlcuje, ba dokonce i jaké vyvolává tělesné reakce. Rytmy emočních zvratů a sedm hlavních typů příběhu, sedm zápletek.

A tak dál. Záhada s měřením mužského a ženského stylu, kdy u některých děl si byl model jistý určením – které ovšem bylo špatné. A postupné zjištění, že model ve skutečnosti měří něco jiného, než genderovou příslušnost.

Knihu uzavírá strojový výběr nejlepšího bestselleru všech dob (opět překvapivé, až paradoxní), žebříček stovky nejúspěšnějších a také podrobnější vysvětlení použité metody – algoritmy pro analýzu textů, strojové učení a tak podobně.

Pro všechny nadšence do literatury, čtenáře i recenzenty je to povinnost.

Odkazy:

nakladatelství XYZ, Praha 2017, ISBN 978-80-7505-802-7, cena 299 Kč

12345
1529992800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online