Wuwejův zápisník

EduScrum aneb Agilní metodika ve škole

24.09.2017 16:25, Wu | školství | počítače | komentáře -

Pokud znáte agilní metodiky vývoje z praxe, patrně víte, jak a k čemu se používá SCRUM. Funguje iterativně, v každé iteraci (sprintu) se ze začátku fronty vlastností seřazené podle důležitosti (produktového backlogu) vybere tolik, kolik tým během sprintu zvládá implementovat. Tým to umí odhadnout, protože sleduje svou výkonnost (velocity), jednotlivé vlastnosti jsou popsány pomocí příběhu použití (user story), tým je na pravidelném probírání backlogu (grooming) rozmýšlí… a tak dále, pěkný souhrn najdete na Wikipedii nebo v článku Jiřího Knesla na Zdrojáku.
Metodika je to zavedená, osvědčená a fungující.

Co mě ale zaujalo je její adaptace pro školy. Představte si SCRUMem řízené vyučování! Přesně to vytvořili holandští učitelé Willy Wijnands a Claudia Struijlaart spolu s agilním koučem Arno Delhijem a nazvali EduScrum.

Školní rok se rozdělí na sprinty, v každém sprintu učitel definuje co se mají žáci naučit (backlog) a jak mají vypadat výstupy (akceptační kritéria). To, jak si s tím žáci poradí, jakou metodu využijí, jaké zdroje, je už zcela na nich samotných. Učitel jim nanejvýš poskytuje konzultace a doporučení. Musejí samozřejmě fungovat týmově, mít plánovací tabuli (scrum board), dělat standupy a sledovat svůj postup, nechybí ani zkoušení (review) a vlastní zhodnocení (retrospektiva).

Myšlenka je to skvělá a – maje se SCRUMem dostatek zkušeností – nepochybuji o její účinnosti. Zlom v chápání to ovšem musí být ohromný, na přenos zodpovědnosti na žáky se ve standardní výuce moc nehraje.

V Čechách jsem žádný výskyt nezaznamenal, na Slovensku to ale zkusili na prešovské průmyslovce nebo na SPŠE v Košicích.

Hlavní zdroj informací o eduScrumu najdete na stránkách eduscrum.nl, je tam ke stažení metodická příručka (podobně jako existuje scrum guide od zakladatelů SCRUMu) a přečíst si ji můžete – díky tomu, že na Slovensku s metodou experimentují – také ve slovenštině (pdf).

Zkusili byste si takovou výuku, ať už jako učitelé, nebo jako žáci?
Já tedy rozhodně ano.

12345
1506263100000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online