Wuwejův zápisník

Gojko Adzic, David Evans: Fifty Quick Ideas to Improve Your User Stories

03.03.2021 23:21, Wu | knihy | počítače | komentáře -

obálka Fifty Quick Ideas to Improve Your User StoriesJak název napovídá, jedná se o padesát krátkých dvoustránkových rad a návodů, jak v agilním přístupu k vývoji software pracovat s User Stories.

Ona to totiž není žádná legrace a je velmi snadné sklouznout k některé z nepřeberného množství chyb – od formálních, jako jsou chybějící Definitions of Done nebo přílišná snaha o perfektní zadání (user story je opravdu příběh, živé téma, které tým spolu s product ownerem dotváří), přes špatné rozdělení (příliš velké; nevhodně nasekané na fáze nebo technické detaily), až po obsahové a principiální (ne všechno patří do user stories, ne všechny nápady mají smysl a přínos atd.).

Autoři s tím mají zjevně bohaté zkušenosti, oba jsou dlouholetí konzultanti a vedli agilní týmy. Rady vycházejí přímo z praxe. Rozdělené jsou do pěti oblastí, vybírám vždy namátkově pár příkladů:

  • Creating stories – Popisujte změnu chování systému, Příliš se nezabývejte o formálním zápisem, ...
  • Planning with stories – Používejte hierarchický backlog, Vytvořte si graf stakeholderů, Na začátku milníku si stanovte globální cíle, ...
  • Discussing stories – Představujte si, jak výsledek předvádíte; Do diskuze zapojte všechny role; Oddělte byznysové a technické diskuze, ...
  • Splitting stories – Zjednodušte výstupy, Zmenšete zákaznický segment, Rozdělte podle kapacity, ...
  • Managing iterative delivery – Vyhýbejte se čísleným velikostem pro user stories, Nikdy neříkejte „ne“ – říkejte „ne teď“, Hotové user stories odhoďte, ...

U té poslední, „Hotové user stories odhoďte“, se na chvíli zastavím – je zajímavé, jak snadno k tomu lidé sklouznou. Používat zadání jako dokumentaci je nesmysl i ve waterfallu, a v agile, kde je granularita ještě větší, je to úplná hloupost. Jednoduše proto, že projekty i user stories provádějí iterativní změny, a dobírat se aktuálního stavu procházením historie je jednak extrémně pracné, jednak náchylné na chyby. Autoři radí mít specifikace a testy jako součást kódu, z mojí zkušenosti postačí mít jako definition of done aktualizaci dokumentace (ať už je kdekoliv). K hotovým user stories se pak tým vrací pouze když dohledává, kdy něco měnil a pro koho.

Tohle je jedna z knih, kterou by měl mít product owner u sebe a číst ji pořád dokola, dokud si velkou část tipů nezapamatuje, aby měl z čeho vybírat, nebo dokud je rovnou neuvede do praxe.

Odkazy:

ADZIC, Gojko; EVANS, David: Fifty Quick Ideas to Improve Your User Stories. London: Neuri Consulting LLP, 2014. ISBN 978-0-9930881-0-0.

12345
1614810060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online