Wuwejův zápisník

Craig Larman, Bas Vodde: Large-Scale Scrum

06.06.2019 22:37, Wu | knihy | počítače | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Large-Scale ScrumVe chvíli, kdy je jeden produkt vyvíjený pomocí SCRUM metodiky tak velký, že se o něj musí starat dva a více týmů, začínají nejasnosti. Jak se mají týmy koordinovat? Jak si mají rozebírat práci? Jak prioritizovat? Které ceremonie použít? Jinými slovy, jak začít SCRUM škálovat.

Metodik pro škálování je více, některé škálují pomocí waterfallu, čímž efektivně likvidují efektivitu, jiné – jako tato, zkráceně nazývaná LeSS – říkají, že je to pořád SCRUM, pouze na širší množině, a podle toho k tomu přistupují.

Kniha Larmana a Voddeho je už jejich třetí v pořadí a kromě uceleného přístupu zapracovává mnohaleté zkušenosti s nasazováním LeSSu ve firmách. A je to na ní vidět, protože prostě nemá chybu. Jakýkoliv problém, nejasnost či vlastní zjištění, jsem tam dříve či později našel napsané.

Pojatá je velmi didakticky, po nezbytném úvodním vysvětlení pojmů a principů totiž hned skočí do popisu fungování pomocí příběhů. LeSS Story: Flow of Teams ukazuje chování a činnosti týmů behem jednoho cyklu. LeSS Story: Flow of Item se zase dívá perspektivou vyvíjených vlastností a artefaktů – zadání, probírání se celkovým product backlogem, „ukousnutí si“ jedné části, kterou bude možné rovnou vyvíjet atd. Stejne jako LeSS Huge Story: A New Requirement Area, které to popisuje v případě podstatně většího balíku práce. Nezapomíná se ani na firmy, rozprostřené po světě, Less Huge Story: Multi-Site Teams popisuje fungování ceremonií v případě, že například dva týmy jsou Londýně a třetí v Rumunsku.

Každá kapitola má tři části. V první shrne fungování jednotýmového SCRUMu. V druhé mluví o LeSS metodice, tedy o tom, co přidává, jaké má principy, pravidla a návody. A ve třetí se dotkne LeSS Huge, tedy situace, že týmů je více než osm (ano, i tak obrovské produkty se dají dělat společným SCRUMem).

Obsah je rozdělen do čtyř skupin a pokrývá prakticky všechno. Role, ceremonie, artefakty:

  • LeSS Structure – Adoption, Organize by Customer Value, Management, ScrumMasters.
  • LeSS Product – Product, Product Owner, Product Backlog, Definition of Done
  • LeSS Sprint – Product Backlog Refinement, Sprint Planning, Coordination & Integration, Review & Retrospective
  • More or LeSS – What's Next?
  • (A samozřejmě přílohy – Recommended Readings, Rules, Guides a Index.)

Jak už jsem zmiňoval v úvodu, vše je postavené na praxi a je to znát. Nejlepší kniha o SCRUMu, kterou jsem četl, nejen o jeho škálování. Je totiž použitelná i jako průvodce pro SCRUM normální. Se zakládáním zajímavých stránek a děláním výpisků jsem se téměř nezastavil. Nejvíc mě asi pobavil postřeh ohledně blah-blah manažerů:

Why are many companies stuffed with managers? Because of the default organizational problem-solving techique they adopted:

  1. Discover a problem – the blah-blah problem.
  2. Create new role – the blah-blah manager.
  3. Assign problem to new role.

Blah-Blah managers abound in most organizations! Examples: fault managers (we have bugs), release managers (problems releasing), feature managers (problems coordinating), quality managers (problems with quality), etc. (Str. 120)

Problémy se musí řešit tam, kde vznikají. Jakmile to je jinak, místo řešení problémů se začne řešit, jak má blah-blah manager získávat informace, jak naopak informovat týmy, vytváří si pravidla, procesy a tak dále a tak dále.

Abych to zkrátil – jestli se SCRUMem přicházíte jakkoliv do styku, přečtení téhle knihy rozhodně zvažte.

nakladatelství Addison-Wesley, USA 2017, ISBN 978-0-321-98571-2, cena 1043 Kč (enbook.cz)

12345
1559853420000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online