Wuwejův zápisník

Václav Kadlec: Agilní programování

27.05.2005 18:40, Wu | knihy | komentáře -

Nutnost pro kohokoliv, kdo myslí programování vážně. Praxe velmi brzo naučí, že softwarové projekty jsou jeden velký zmatek a problémy, a právě tahle kniha popisuje možné cesty jak z toho ven. Nejprve probírá metodiky a životní cykly klasické, jako např. vodopád, spirála nebo RUP. Následují metodiky agilní, tedy takové, které jsou přímo navrženy pro maximální rychlost vývoje, měnící se zadání a nespokojené zákazníky.

Osobní vsuvka - nikdy jsem nebyl zastáncem rozsáhlých analýz. Navrhnout architekturu, celkový rámec, to ano; ale podrobně rozpitvat vše do detailu v analýze, a pak už to "jenom naprogramovat", tomu jsem nikdy nevěřil. A zkušenosti mi vesměs potvrdily, že takovou analýzu snadno rozbije drobný implementační detail. Proto agilní metodiky považuji za správný směr.

Obzvlášť zajímavé mi připadají:

  • Extrémní programování - dnes už klasika agilních metodik. Extrémní proto, že vše co je dobré pro vývoj dotahuje do extrému. Je dobré průběžně testovat? Budeme testovat pořád. A tak dále. Pěkný popis extrémního programování v češtině, v angličtině.
  • Test driven development - programování řízené testy, nejprve se napíše testovací kód, teprve pak se píše výkonná třída, knihovna nebo program. Zkušenosti T. Hubálka.
  • DSDM a její Timeboxy (pevné časové úseky) a MoSCoW (rozdělení vlastností a jejich implemetace podle priorit).

Recenzi knihy od Leoše Literáka najdete na abclinuxu.cz.

12345
1117219253

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online