Wuwejův zápisník

Pár postřehů k agilním transformacím

03.07.2019 23:32, Wu | počítače | komentáře -

Když jsem si před nějakou dobou procházel závěry z agilních transformací, které jsem zažil, viděl, nebo o nich četl, vyšlo mi pár bodů, které bych nerad zapomněl. A tak jsem si je poznamenal i sem.

Dopad na firmu

Agilní transformace dopadá na celou firmu, a pokud ji celá firma nebude podporovat, nemůže uspět.

  • IT oddělení je nejmenší problém. Třetina lidí to chce dělat, bude transformaci aktivně podporovat a se zaváděním pomáhat. Druhá třetina změnu zvládne a nakonec se jí to bude líbit. A zbývající třetina zkostnatělých problémistů stejně spíš brzdí než pomáhá a bez ní se ve výsledku firma obejde.
  • Financování je větší problém. Dokud tu bude snaha spočítat cenu (velkých celků) co možná nejpřesněji, znamená to odhady – které ale přesně udělat nejdou. A pořád vás to bude tlačit k pečlivým analýzám a tedy k waterfallu. Typické tam, kde se tým platí z projektů.
  • Technologie je také větší problém. Dokud budou ve firmě monolity, které se musí instalovat najednou, bude se agilita mezi týmy „synchronizovat“, čekat na sebe. Součástí agilní transformace musí být i rozdělování (a automatizace, CI/CD) systémů.
  • A byznys je problém největší – musí v agilním přístupu vidět výhody; malé přírůstky, změny, rychlost a to, jak to můžou mít ve svých rukách. Musí si uvědomit, že jsou na stejné lodi. Bez byznysu to nikdy nebude skutečná agilita.

Čemu se vyhýbat

  • Týmy s více produkty s paralelním vývojem – z jednoho backlogu jich to udělá více a najednou je tu nutnost plánovat a dělit kapacitu. A jak potom má tým určit, co a kolik si vezme do sprintu?
  • Fix time fix price dodávky – neslučitelné s agile, dodává se blackbox, extrémně náročné na specifikaci i na převzetí; pokud něco outsourcovat, tak kompletně včetně provozu a zodpovědnosti.
  • Metodiku škálování založenou na SAFE (trainy a tak.) – je to škálování scrumu waterfallem, takže dovedně spojuje jejich nevýhody
  • Release management – pokud vůbec je k něčemu dobrý… tak s malými častými releasy malých přírůstků v režii několika málo týmů přestane být třeba. Tým musí být schopen si release svých systémů zařídit a zvládnout sám.

Co se naopak snažit dělat

12345
1562189520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online