Wuwejův zápisník

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství

26.10.2021 19:20, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružstvíSborník nových příběhů vyšel u příležitosti 80. výročí od prvního dílu v Mladém hlasateli. Za tu dobu se proměnilo snad vše – formát komiksů a jejich kresba, vnější svět i mentální základ malých čtenářů (k tomu viz Hoši od Bobří řeky), a tak je i kniha svého druhu experiment – jak příběhy aktualizovat? Byli osloveni výrazní tvůrci současného komiksu, a

Všichni byli chtě nechtě postaveni před otázky: Je v současnosti ještě možné důsledně vycházet z původního konceptu, se kterým Foglar a Fischer přišli na sklonku třicátých let 20. století? Lze jej dál kreativně rozvíjet? Anebo je možné vzít alespoň nekteré výrazné rysy této ságy a zasadit je do nového kontextu, aniž by byl nevratně zdeformován základní záměr a poselství jeho tvůrců? (Str. 7, Několik slov úvodem Tomáše Prokůpka)

Jejich odpovědi jsou nejrůznější; v knize jsou rozdělené do tří bloků:

V prvním jsou příběhy, které hlavní hrdiny zasazují do jiných časových souřadnic, a ve druhém komiksy, jejichž autoři zkoumali, jak si slavná pětice povede v jiných žánrech, a tim pádem i světech, které se některých charakteristikách zřetelně liší od toho z původních obrázkových seriálů. Třetí oddíl naopak tvoří práce, jež se snaží poměrně těsně navázat na svou předlohu. (Str. 7, Několik slov úvodem Tomáše Prokůpka)

Výsledek je opravdu pestrý, stylově i obsahově. Mě nejvíc zaujaly příběhy, které zohledňují čas (i Rychlé šípy stárnou):

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, str. 34

(Rychlé šípy okradeny, píše a kreslí Lucie Lomová)

zapojují jiné postavy (jak to asi bylo za Protektorátu):

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, str. 16

(Rychlé šípy v ohrožení, píše a kreslí Jozef Gertli Danglár)

kombinují žánry nebo propojují s jinými díly. Tohle je geniální:

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, str. 16

(Bohoušovo velmi pozdní odpoledne, píše Josef Blažek, kreslí Lenka Šimečková)

Potěšil mě také odkaz na holanit nebo epizoda s Hansem Hagenem.

Tím, jak velké množství autorů se na knize podílelo a jak k tématu každý přistoupil po svém, bylo čtení jedno velké dobrodružství a každá stránka skrývala překvapení. (Samozřejmě občas i překvapení nepříjemné, ale to už k takovému souboru patří.)

V závěru je ještě trojice stručných textů, které poskytnou solidní kontext:

  • Tomáš Prokůpek: Rychlé šípy a jejich místo v dějinách domácího komiksu (historie od vzniku, přes střídavé zakazování a povolování až po současnost)
  • Martin Foret: Rychlé šípy a jejich komiksový život po životě (součást kultury, vznik kánonu, jeho doplňování, parafráze, parodie, fanfiction – komiksové)
  • Pavel Kořínek: Rychlé šípy a jejich dobrodružství prózou (romány, alternativní pokračování, fanfiction, doplnění světa o příběhy a mytologii Vontů, uctívačů ginga apod.

Pokud máte k Rychlým šípům vztah, i kdyby jen nostalgický, tohle určitě zkuste.

Odkazy:

PROKŮPEK, Tomáš. Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. Praha: Filip Tomáš - Akropolis, 2018. ISBN 978-80-7470-203-7.

12345
1635268800000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online