Wuwejův zápisník

Vladimir 518 a kolektiv: Kmeny 90

18.02.2019 21:28, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Vladimir 518 a kolektiv: Kmeny 90Třetí a poslední výpravná fotopublikace o městských subkulturách a nezávislých společenských proudech se soustředí na období 1989-2000, tedy na období exploze svobody. Což je hlavní spojující téma většiny charakteristik a proudů. Subkultury, které do roku 1989 neustále bojovaly o přežití a vymezovaly se proti komunistickému režimu a jeho represím, najednou mohly všechno. Z dvojrozměrného pohledu se stal celý svět, a do světa se také mohlo jezdit a přivážet novinky. Atmosféra neomezených možností...

I tady je zachovaná osvědčená struktura – úvodní charakteristika, následovaná jedním nebo dvěma rozhovory a obklopená hromadou (popsaných) fotografií. A jaké kmeny tu jsou? Vedle těch jaksi očekávaných, protože navazovaly na normalizační proudy (underground, brusle, skate, punk, anarchismus, alternativa, metal, punk, teplí, výtvarníci) jsou i novinky dobové (např. rap, graffiti, jungle DNB, squat, skinheads, 16-bit) a speciality (např. Vontové, Oceán, Dračí doupě).

Kmeny 90 - str. 760-761

Nejvíc mě zaujali Vontové a jejich deník – prakticky celou dobu jsem si lámal hlavu nad tím, co to vlastně je. Fiktivní deník? Skutečný? Stylizace? Kronika? Opravdu překvapivá subkultura. U Dračího doupěte mě bavilo číst o historii jeho vzniku a počátečních hráčích, stejně jako u 16-bitů; hodně informací mi přinesla historie a teorie squatování. Vůbec jsem netušil, co obsaditelé domů svou činností sledují a proč to dělají. A tak by se dalo pokračovat.

Pro mě je tahle kniha pomyslný vrchol série. Formální nedostatky prvního dílu jsou pryč a hlavně, tuhle dobu si dobře pamatuju, k některým subkulturám jsem měl blízko nebo je vídal kolem sebe, takže je to i takové milé připomenutí.

Odkazy:

Yinachi a Bigg Boss, Praha 2016, ISBN 978-80-906019-9-4, cena 999 Kč

12345
1550521680000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online