Wuwejův zápisník

Alexandra Fiada: Xenofobní průvodce - Řekové

06.09.2013 01:01, Wu | knihy | sociologie | komentáře -

obálka knihy Alexandra Fiada: Xenofobní průvodce - ŘekovéJak mě zpočátku knihy ze série Xenofobní průvodce bavily, tak z nich teď mám rozpačitý dojem. Nic konkrétního, jen pocit, že se to zevšeobecnění nějak míjí účinkem, že není úplně v pořádku. Přitom si ale pořád myslím, že nějaké společné rysy jsou nalezitelné, že národy a jejich příslušníci se liší a něco jako typický člen národa se popsat dá. Možná mi začala vadit snaha o vtipnost...

V Řecku je zhruba tucet oficiálních svátků, plus 22 pracovních dnů placené letní dovolené. V kombinaci s víkendy, nemocenskými volny a rozličnými stávkami to šikovnému Řekovi umožní, aby přibližně polovinu roku dělal, co ho baví nejvíce – totiž nic.“ (Str. 44)

Popis Řeků je rozhodně zajímavý, jejich specifika jsou výrazná a přitom rozporuplná. Tak například hrdost na minulost, na všechno to, co dali světu – a komplex ze současnosti, kdy se nedá říct, že by byli centrem dění a pokroku. Naprostá lhostejnost k veřejným věcem – a schopnost se jako jeden šik pustit do divokých demonstrací nebo stávek. Ohromný individualismus a předvádění se, minimální ohledy nebo zdvořilost, velká extrovertnost.

Naprosto jedinečná vlastnost – philótimo – představuje pro Řeky tu nejdražší hodnotu. Znamená sebeúctu a smysl pro čest, respekt k sobě samotnému i druhým, smysl pro poctivou hru a povinnost. Výzva k ní obvykle dokáže Řeka povznést vzhůru za jakýchkoliv okolností. Znevážit philótimo však znamená obdobu orientální 'ztráty tváře', vážnou urážku, která si vyžaduje zadostiučinění.“ (Str. 29)

Také o Řecku se dozvíme leccos (převážně) nepěkného – od agresivní a nepřehledné dopravy, přes byrokracii a korupci ve státní správě až po nepřiznávání příjmů. Přesto všechno jsou Řekové národ sympatický, bezprostřední a tolerantní – a v některých ohledech mi jejich popis připomínal Čechy. Problém s vlastní minulostí, nedůslednost, hledání především vlastního pohodlí...

Průvodce je myslím užitečný, ale rozhodně by neměl být jediný zdroj informací o Řecích či Řecku, i na něm se jistě projevují stereotypy (v tom, jak na sebe nazírají oni sami).

nakladatelství XYZ, Praha 2011, ISBN 978-80-7388-515-1, cena 99 Kč

12345
1378422060000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online