Wuwejův zápisník

Pavla Smetanová: Příběhy z olivového ostrova

22.08.2020 21:39, Wu | knihy | komentáře -
obálka knihy Příběhy z olivového ostrovaPavla Smetanová má řeckého manžela Adonise, dvě děti Janýska a Ofélii a více než deset let s nimi žije na ostrově Korfu. Texty, které jsou v knize obsažené, vycházejí z článků publikovaných na blogu Ostrovanka bloguje. Tematicky tvoří kruh, cyklus (Rok na Korfu), začínají zimou a v epizodických příhodách nás seznamují s každodenním životem.

Myslím, že poznámka na přebalu je naprosto výstižná:

Jako matka nás provází radostmi i strastmi řecké reality od porodnice, přes školku, různé dětské aktivity až po specifika školní výchovy, jako manželka radostmi i strastmi cizinky sem provdané, zejména pak vztahem s tchyní, jako občanka nás seznamuje s potížemi při kontaktu s řeckým zdravotnictvím, řemeslníky, obchodníky apod., jako průvodkyně českých turistů s klady i nešvary našinců na dovolených, a konečně jako člověk s neuvěřitelně kosmopolitní společností na Korfu a se spoustou osudů lidí doslova z celého světa.

Skutečně obdivuju ty, co zvládají takové přesazení do jiné kultury, musí být opravdu náročné. Všechny ty zvyky, temperament, náboženství…

A jak si tak čtu o návštěvách a povinnostech, bizarnostech a zlozvycích, teprve na čtyřicáté stránce mi dochází, že mě to vlastně ani nezajímá, ani nebaví.

Nanejvýš popouzí.

Nemyslím si, že by autorka neuměla psát, naopak, nejspíš píše dobře a bez pozlátka. Kniha se tedy dá doporučit jednak těm, kdo trpí romantickou představou o řeckém ostrovním životě, jednak těm, koho zajímá tamní realita. No a já vím, že pokud bych snad chtěl (nebo musel) někdy někam přesídlit, do Řecka by to patrně nebylo…

Odkazy:

nakladatelství Lidové noviny, Praha 2009, ISBN 978-80-7106-555-5, cena 159 Kč

12345
1598125140000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online