Wuwejův zápisník

Michael Haag: The Durrells of Corfu

15.10.2023 11:01, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy The Durrells of CorfuJak si tak postupně dočítám knihy o Geraldu Durrellovi a jeho rodině, zajímalo mě, jak to vlastně bylo doopravdy, co stálo za jejich stěhováním na Korfu, zkrátka životopisná fakta. Už od první knihy jsem měl vyhledaný článek, který abstrahoval z Michaela Haaga, takže to byla logická volba.

(Ještě jsem se rozhodoval mezi paperbackem a e-bookem, a tady jsem selhal. Pro úsporu místa jsem zvolil e-book, jenže jsem zapomněl na DRM! Jsem zvyklý na české sociální, kdy je kniha podepsaná, ale moje. Zatímco Google knihu můžu číst jen v google čtečce a přihlášený, nikde jinde, tedy ji mám jen pronajatou. Dokonce si z ní ani nemůžu vykopírovat text do citace… Závěr – NIKDY VÍC.)

Publikace přinesla přesně to, co jsem očekával – informace o rodině jako celku, co předcházelo, jak se jim na ostrově žilo, jak idyla skončila a další osudy hlavních postav.

Bylo toho hodně; už jen jejich původ – Jak Luisa, tak její manžel byli koloniální Britové, oba se narodili v Indii. Stejně tak všechny jejich děti se tam narodily a vyrůstaly, teprve po smrti manžela dala Luisa na rady přátel, že pro mladou rodinu bez otce to není vhodné prostředí, a přestěhovala se do Anglie.

Tehdy už měla potíže s alkoholem a bez manžela propadala sebevražedným náladám. Odjezd na Korfu nebyl chvilkový rozmar, byl to pokus nejstaršího syna Larryho ráznou akcí matku vytrhnout z prostředí a ničivých tendencí.

Mimochodem Larry – Gerald jej popisuje jako začínajícího spisovatele, který žije s nimi a snaží se psát. Ve skutečnosti v té době už pronikl až do jádra londýnských literárních kruhů, psal si s Henry Millerem a na ostrově žil se svou dívkou a budoucí ženou Nancy.

Theodor byl skutečně tak mimořádná osobnost, jak ho knihy popisují:

Theodore, who was thirty-nine at the time, was something of a Renaissance man, a doctor, scientist, naturalist and a poet. He knew all about plants, flowers and trees, rocks and minerals, the lower forms of animal life, microbes and diseases, planets, comets and the stars; he was a student of the history and folklore of Corfu and enjoyed taking part in peasant dances; and he was devoted to poetry, writing his own poems in English and also translating from Greek to English the works of modern Greek poets. It was literature that drew Theodore to Larry. (Str. 100)

Kromě toho byl britský občan (protože se narodil také v Indii), jeho rodným jazykem byla angličtina, řecky se naučil až v jedenácti letech.

A ty pozdější osudy! Margo se vdala za leteckého inženýra, odstěhovala se s ním do Jihoafrické republiky, později putovali přes Mosambik a další země – až nešťastnou náhodou Margo upadla do italského zajetí a v zajateckém táboře porodila jejich první dítě.

Larry po ohrožení Řecka prchal s rodinou (s Nancy a dcerou) po moři po tři dny pod nálety a bombardováním, než se dostal na Krétu a posléze do Egypta…

Text je bohatě doprovázený fotografiemi z rodinného archivu:

The Durrells of Corfu, str. 85-86

Takže jsem měl možnost vidět vedle členů rodiny i skutečnou podobu třeba Lugaretsie, Nancy, Theodora, pochopitelně Spira, dokonce i onoho odsouzeného vězně, se kterým se Gerry skamarádil (ve skutečnosti to byl Leslieho příběh).

Zkrátka, kniha výborná – a pokud jste viděli seriál The Durrells, dodá vám materiál i k posouzení toho, jak moc se blíží skutečnosti.

Odkazy:

HAAG, Michael. The Durrels of Corfu. London, GB: Profile Books, 2017. e-ISBN 978-1782832294.

12345
1697360460000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online