Wuwejův zápisník

Mineralizace pitné vody 4 - vodní kámen

18.07.2007 21:31, Wu | praktické | komentáře -

V tvrdé vodě jsou rozpuštěné hydrogenuhličitany (vápenaté, hořečnaté); pokud se změní podmínky, třeba vzroste teplota vody, podpoří se jejich rozklad na nerozpustné uhličitany, oxid uhličitý a vodu. Za vyšší teploty je menší rozpustnost plynů, oxid uhličitý z vody vyprchává a dává reakci prostor. Proto také máte vodního kamene mnohem více ve varné konvici, než v záchodové míse.

Jak se kamene zbavit? Chemicky. Silnější kyselina ze solí slabších kyselin tyto vytěsňuje a raději tvoří soli vlastní. Výhoda je, že soli silnějších kyselin jsou většinou ve vodě rozpustnější a tudíž usazeniny mizí.

  1. Prostředky na odstraňování vodního kamene. Existují specializované na umyvadla, vany apod., ty mívají silnější kyseliny (fosforečnou), a dále zdravotně nezávadné na varné konvice, které většinou obsahují kyselinu citronovou nebo aminosírovou. Jejich nevýhoda bývá cena, tedy ve srovnání s dalšími možnostmi; cena do 100,- se mi nezdá příliš vražedná.
  2. Kuchyňský ocet - účinný je hodně, obzvlášť když se v konvici nechá projít varem, ale také se může stát, že varná spirála zmatní, protože se naruší její povrch. Proto bych doporučoval spíše třetí možnost.
  3. Citrón, kyselina citrónová. Mačkat exotické plody by se asi prodražilo, ale kyselina citrónová pro potravinářské účely se dá koupit samostatně. Použije se zhruba polévková lžíce na půl litru a vzhledem k tomu, že je běžnou součástí schválených prostředků, není žádný důvod k obavám. Jenom vyplachování varné konvice bych nepodceňoval, citrónové kafe by asi nebyla žádná lahůdka.
12345
1184787060000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online