Wuwejův zápisník

Mineralizace pitné vody 1 - destilovaná voda

22.10.2006 20:16, Wu | praktické | komentáře -

Stalo se mi na dovolené v Itálii. Vedro až se asfalt roztékal, jazyk se lepil na patro, zkrátka čas na občerstvení. Zašli jsme do obchodu, popadl jsem celý balík balené vody, zaplatil a odkráčel. Hned jsem jednu otevřel, z plna hrdla se napil ... a začalo mi být nevolno. Nepřikládal jsem tomu valnou pozornost a přičítal to počínajícímu úpalu nebo úžehu, jenže ono se to opakovalo i při dalším napití. To už se mi zdálo podezřelé, takže jsem upřel ostrý zrak na etiketu. A co jsem tam uviděl, to mě opravdu nepotešilo. Celková mineralizace té vody byla 15 mg na litr. Patnáct tisícin gramu v kilogramu vody, to je skoro destilovaná voda!

Nevím kdo to může pít, ale nic zdravého to není. Lidské buňky mají uvnitř jisté vyvážené prostředí, buněčný obal je polopropustný, čili propouští jen některé složky, v našem případě vodu. Pokud je taková buňka obklopena čistým rozpouštědlem, dochází k difuzi, pronikání molekul do hustějšího prostředí, "voda se snaží naředit obsah buňky". Čím víc vody je uvnitř, tím je buňka napnutější, má větší vnitřní tlak.

No a když to pokračuje, může také prasknout ... Některé studie u demineralizované vody skutečně ukázaly změny na žaludeční sliznici, jiné je nepotvrdily, každopádně hlavní rizika jsou jiná - příjem takové vody naruší vnitřní rovnováhu organismu, zvýší se vylučování moči, receptory signalizují nedostatečný osmotický tlak vně buněk což vede k uvolnění sodíku do krve, více vody může přejít do krevní plazmy atd. atd., zkrátka celé vnitřní prostředí se rozhází a začne ztrácet potřebné ionty. „může dojít i k vážnému akutnímu postižení, které má formu hyponatremického šoku až deliria. Může k němu dojít např. při velké fyzické námaze vypitím několika litrů vody o nižší mineralizaci“. Dlohodobě by se výrazně snížil přijem vápníku a hořčíku, negativní dopady se ukázaly i u vody s mineralizací mezi 50-75 mg/l a proto se stanovilo 100 mg/l minimum pro pitnou vodu (z vodovodu).

U destilované a obecně demineralizované vody (RL < 50 mg/l) jsou opakovaně uváděny nepříznivé senzorické (chuťové) vlastnosti, na které se však může spotřebitel časem adaptovat. Také je uváděna snížená schopnost této vody zahánět žízeň (WHO, 1980).“ Obojí můžu potvrdit, ze zoufalství jsem uvažoval i o tom, že si ji osolím. Ani na vaření čaje se nehodila, byl divný, neslaný nemastný a mdlý.

Údaje i citáty pochází z článku Zdravotní rizika pití demineralizované vody. Mimochodem po prostudování zmíněného článku snadno pochopíte, proč je kniha Šokující pravda o vodě šokující blábol.

Co to bylo za vodu - její jméno - si bohužel nepamatuji, ale byla z ledovce (protože takhle malá mineralizace se nikde jinde nevyskytuje). Takže na podobné produkty pozor... že se prodávají i u nás se můžete přesvědčit v úžasném přehledu Složení volně prodejné balené vody, zajímá vás sloupec "V.LÁTKY" neboli veškeré rozpuštěné látky.

12345
1161540960000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online