Wuwejův zápisník

Kolektiv autorů: Zakázané knihy

16.03.2024 17:58, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Zakázané knihKnihy, které se mocným nehodily, byly odjakživa zakazované. Byly příliš rizikové, mohly otevírat oči, burcovat a narušovat poslušnost poddaných. Proslula tím katolická církev, svůj seznam zakázaných knih Index Librorum Prohibitorum provozovala od roku 1559 nepřetržitě až do roku 1966, než to definitivně vzdala. Také nacisté pálili jako závod vše, co se jim nehodilo do světonázoru. Zakazování knih může mít ale mnohem subtilnější podobu, stačí aby byla třeba ve jméně ochrany mládeže odstraňována ze školních knihoven a seznamů četby…

Přehled knih, kterých se tím či oním způsobem zakazování dotklo, je rozdělený chronologicky.

Začíná sekcí Do roku 1900. Tady jsou hlavně ty, které narušovaly křesťanský světonázor – Viklifovská bible, Dialogy o dvou největších systémech lidstva (Galileo). Ale také Dekameron nebo 120 dní Sodomy.

19. století přineslo další pokrok – O vzniku druhů přírodním výběrem (Darwin), ale také řadu románů (Frankenstein, Paní Bovaryová) i básní (Stébla trávy).

Mezi válkami – když vynechám Mein Kampf, tak tady už jsou velké moderní romány, které se, právě pro svou modernitu, setkávaly se zákazy často. Odysseus, Milenec lady Chatterleyové, Sbohem, armádo, Na západní frontě klid, Konec civilizace, Hrozny hněvu…

Poválečná léta – i tady to pokračovalo, v podstatě je to seznam doporučené četby: 1984, Kdo chytá v žitě, Pán much, Lolita, Hlava XXII, Vyhoďme ho z kola ven, …

Pozdní 20. století už jsou silné společenské kritiky; kde a proč bylo zakázané Soustroví Gulag je asi jasné, se zákazy se setkávaly Černé hlasy z vězení, Jatka č. 5, Příběh služebnice, Satanské verše, ale dokonce i pro mě dost nečekaně Alchymista nebo Harry Potter.

Seznam uzavírá 21. století, kde ale příklady – až na Murakamiho Komturovu smrt – prakticky neznám. Jisté je, že je to pokračující společenská kritika a vždy se někde na světě najde nějaká skupina ochránců, snažících se rozhodovat za všechny.

Medailonky knih jsou většinou dvoustránkové; lehkou charakteristiku knihy, popis zákazů a výsledek sporů doplňuje grafika nebo fotografie.

Zakázané knihy, 144-145

Napsané jsou čtivě a výstižně, takže procházet stránkami byla zábavná (a často šokující) exkurze po lidské bigotnosti. Knihomolům rozhodně doporučuji! Odnesl jsem si pár tipů na čtení, jeden příklad za všechny – Jeho temné esence.

Odkazy:

Zakázané knihy. Praha: Dobrovský, 2023. ISBN 978-80-277-1487-2.

12345
1710608280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online