Wuwejův zápisník

Paulo Coelho: Alchymista

04.12.2016 22:27, Wu | knihy | duše | výběr z knih | komentáře -

obálka AlchymistaJe moderní posmívat se Coelhovi, ale není to úplně fér. Novější knihy jsou slabé, ale Alchymista rozhodně nepatří do sběru a jako duchovně iniciační román je naopak skvělý. Disponuje totiž vším potřebným.

Vykresluje duchovní tradici či světonázor: Osobní příběh a jeho realizace. Duše světa, stojící za vším viditelným. Učení se Řeči světa, následování znamení. Alchymie jako proměna sebe sama. Průvodci a učitelé… Žití v přítomnosti.

Velbloudář se však zřejmě hrozbou války nedal vyvést z míry.
‚Jsem naživu,‘ řekl chlapci za jedné noci bez ohňů a bez měsíčního svitu, zatímco pojídal datle. ‚Teď jenom jím a nic jiného kromě jídla nedělám. Když se pak vydám na cestu, budu jenom na cestě. Když budu muset bojovat, umřu možná stejně tak dobře jako kdykoli jindy.
Protože já nežiju ani ve své minulosti, ani ve své budoucnosti. Mám jenom přítomnost, a to mě zajímá. Když budeš moci vždycky zůstat v přítomnosti, budeš šťastný. Uvidíš, že v poušti je život, že na obloze jsou hvězdy a že válečníci bojují, protože to patří k lidskému rodu. Život pak bude jako slavnost, veliká oslava, protože je to vždy jenom ta chvíle, kterou zrovna prožíváme.‘
“ (Str. 79)

Ponoření do přítomnosti a učení se každým okamžikem z toho, co je kolem nás.

‚Možná kdybys byl v alchymistické laboratoři, byla by teď vhodná chvíle k tomu, abys zkoumal nejlepší způsob, jak Smaragdové desce porozumět. Ty však jsi v poušti. Stačí se tedy pohroužit do pouště. Ta poslouží k pochopení světa stejně tak dobře jako cokoli jiného na povrchu zemském. Ani jí nemusíš rozumět: stačí obyčejné zrnko písku a spatříš v něm veškeré zázraky Stvoření.‘
‚A jak se mám pohroužit do pouště?‘
‚Naslouchej svému srdci. Všechno zná, protože vyšlo z Duše světa a jednou se do ní zase vrátí.‘
“(Str. 109)

Častá námitka o neoriginalitě námětů, ba přímo vykrádání, není u takového probouzejícího čtení relevantní. Kniha, prezentující světonázor, musí používat jeho symboly.

Také se dočtete, že Coelhovy rady jsou zjednodušující, příliš přímočaré a falešně snadné. Jenže ono to s duchovním vývojem je opravdu docela jednoduché. Na popis.
Bohužel je nesmírně obtížné to tak opravdu dělat.

Ovce ho nicméně naučily něčemu mnohem důležitějšímu: že na světě existuje řeč, které rozumějí všichni a kterou chlapec používal po celou tu dobu, co zveleboval obchod. Byla to řeč nadšení, věcí dělaných s láskou a chutí kvůli něčemu, po čem se touží nebo v co se věří. Tanger už pro něj nebyl cizím městem a on cítil, že stejně tak, jako dobyl tohle místo, mohl dobýt svět.
‚Když si něco přeješ, celý Vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit,‘ řekl mu tenkrát starý král.
Starý král však nic neříkal o zlodějích, o nesmírných pouštích, o lidech, co znají své sny, ale netouží je uskutečnit. Starý král mu neřekl, že pyramidy jsou jen hory kamení, jaké si kdekdo může postavit na dvoře. A zapomněl mu povědět, že když máme peníze, abychom si koupili stádo větší než dřív, máme si je koupit.
“ (Str. 62)

(Tohoto citátu si prosím všimněte – že se Vesmír spojí pro splnění snů je jen polovina toho, co Coelho napsal...)

Vypráví příběh a vypráví jej jednoduchým stylem, záměrně, stylizuje se tak, že nikdo nepochybuje o jeho symboličnosti. Krom toho nelze přehlédnout odkaz na Malého prince. Exupéryho ostatně najdeme i v kulisách (poušť, oáza) a ve filozofii obyvatel oázy, závan z Citadely je zřetelný.

Samotná zápletka s pokladem není originální, známe ji z pohádek, jenže o ten poklad přece nejde. Jde o onu alchymickou proměnu sebe sama, usilováním k neusilování.

Každý jsme alchymistou své duše. A tahle kniha může být první krok.

nakladatelství Argo, Praha 1999, ISBN 80-7203-241-0, cena 198 Kč

12345
1480886820000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online