Wuwejův zápisník

Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

27.12.2007 20:10, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Antoine de Saint-Exupéry: Malý princPředně si musíme ujasnit, že to není pohádka pro děti, ale pro dospělé. Respektive použít by se pro děti asi dala, ale konec buď nepochopí, nebo pochopí a budou z toho rozrušené (já jako dítě rozrušený byl). Třetí úroveň, naději v návrat do míst, odkud člověk přišel, pochopit ani nemohou.

Děj je notoricky známý, takže ho ani nastiňovat nebudu, než to, přečtěte si rovnou celý příběh, je k dispozici online třeba na stránkách Tomáše V. Odahy. Pro jistotu hned v dvaadvaceti jazycích. Odkazuji ale jen na češtinu, ostatní verze jsou v levém menu.

Malého prince spousta lidí „strašně miluje“, je to jejich nej nejoblíbenější knížka na světě. Spousta lidí ji přímo nesnáší, ať už protože jim připadá smutná, nebo protože ji ta první skupina strašně miluje a jim to připadá falešné. Obojí je póza. Jako z každé knihy s duchovním podtextem lze i z Malého prince čerpat poučení, ale milovat či nenávidět?

Každá kapitola, každé vyprávění je alegorie, nejvýraznější v setkáních s jednotlivými postavami na planetách. Lampář, který slouží aniž by věděl čemu, vládce, který vládne pro vládnutí, zeměpisec, který popisované země nikdy neviděl, byznysmen, pro nějž se peníze staly vším... Vztahy mezi lidmi (možná princův vztah ke květině naznačoval vztahy mezi muži a ženami?), "ochočení" a zodpovědnost, ale především dívání se na svět dětskýma očima. Alespoň někdy.

Kniha by mohla posloužit jako psychoanalytická pomůcka. Řekni mi, která kapitola tě nejvíce oslovuje a já ti řeknu jaký jsi, nebo spíš jaké problémy řešíš a jakou fází individuace právě procházíš. Mně se momentálně nejvíc líbí tahle (XXIII):

'Dobrý den,' pozdravil malý princ.
'Dobrý den,' řekl obchodník.
Byl to obchodník se znamenitými pilulkami utišujícími žízeň. Když člověk polkne jednu týdně, nemusí už pít.
'Proč to prodáváš?' zeptal se malý princ.
'Je to velká úspora času,' odpověděl obchodník. 'Znalci to vypočítali. Ušetří se padesát tři minuty za týden.'
'A co se udělá s těmito padesáti třemi minutami?'
'Co kdo chce…'
Kdybych já měl padesát tři minuty nazbyt, řekl si malý princ, šel bych docela pomaloučku ke studánce…"
(str. 77)

Pár odkazů (z tisíců možných)

12345
1198782600000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online