Wuwejův zápisník

René Goscinny, Albert Uderzo: Asterix XIII-XVI

25.10.2023 22:03, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Asterix XIII-XVIDalší čtyři příběhy malého a bystrého válečníka Asterixe a jeho přítele Obelixe.

Asterix a kotlík

Nemoralix, náčelník blízkého galského kmene, požádá Majestatixe o úschovu kotlíku peněz – aby je nemusel odevzat výběrčímu daní. Kotlík má na starost Asterix, ale když se ráno probudí, jsou peníze pryč. Protože Asterix nesplnil úkol, je z vesnice vyhnán a musí získat peníze (a čest) zpátky. Obelix ho neopustí a společně se pokoušejí peníze získat, všechny způsoby však selhávají. Když se rozhodnou okrást výběrčího daní, začne vycházet najevo, jak to ve skutečnosti bylo.

Otvírákovy poznámky k dílu.

Pokračují samozřejmě slovní hříčky nebo speciální pojmenování (ve spolupráci s překladatelkou). Tohle jsem si musel ocitovat:

Asterix XIII-XVI, str. 36

Asterix v Hispánii

I ve Španělsku je jedna vzdorující vesnice, tam má ale Caesar štěstí a podaří se mu zajmout náčelníkova syna Pepého. Nechá si ho jako rukojmí a pošle ho do římského ležení poblíž Asterixova kmene. Asterix s Obelixem náhodou Římany přepadnou a Pepého odvedou k sobě. Po čase je náčelník pošle Pepého vrátit, protože je mimořádně protivný. Ovšem to, jak si vynucuje aby ho ostatní poslechli – zadržením dechu, je skvěle nakreslené:

Asterix XIII-XVI, str. 57

Zaujala mě i špičková kresba býka – perspektiva, anatomie, Uderzo opravdu uměl:

Asterix XIII-XVI, str. 94

Otvírákovy poznámky k dílu.

Nesvár

Caesar chce od senátu peníze na další výboje, ti mu ale odmítnou vyhovět, dokud nenastolí pořádek v říši (rozuměj nepřiměje k poslušnosti jednou galskou vesnici). Na Galy ale nic nezabírá, uplatit je nejde a umlátit už vůbec ne. Naštěstí ale náhodou narazí na Destrukta, člověka se superschopností rozhádat kohokoliv a kdekoliv. Takže jeho další úkol je návštěva galské vesnice…

Příběh Nesvár je za mě vrchol této knihy. Originální zápletka, mimořádně podařený a úspěšný antihrdina, kterého dokáží Galové porazit jen se štěstím a jeho vlastními zbraněmi.

Otvírákovy poznámky k dílu.

Asterix v Helvetii

Zkažený římský guvernér provincie Brakchus Bacilovirus, který zpronevěřuje co může a pořádá orgie, čelí finanční kontrole kvestora Zánětnerva a tak to vyřeší po svém. Otráví ho. Kvestor nechá zavolat Panoramixe, ten ho odveze s sebou do vsi a zároveň vyšle Asterixe s Obelixem pro léčivou rostlinu stříbrnou hvězdu (protěž alpská), která roste jen vysoko v horách.

Tady je to samá narážka na klišé o Švýcarech – přesnost jako hodinky, pořádkumilovnost, trezory, neutralita (jenom narážky na „nový most“ mi unikaly).

Otvírákovy poznámky k dílu.


Ještě z těch vtípků a narážek – ve Španělsku pochopitelně nechybí Don Quijote:

Asterix XIII-XVI, str. 80

A karavany neboli obytné vozy po keltsku mě skoro rozesmály:

Asterix XIII-XVI, str. 79

Odkazy:

GOSCINNY, René, UDERZO, Albert. Asterix XIII-XVI. Praha: Egmont, 2021. ISBN 978-80-252-2167-9.

12345
1698264180000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online