Wuwejův zápisník

René Goscinny, Albert Uderzo: Asterix I-IV

02.11.2022 21:24, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Asterix I-IVKonečně jsem se dostal ke komiksové předloze pozdějších animovaných a ještě pozdějších hraných filmů, k legendárním Keltům Asterixovi a Obelixovi. Kdybyste to náhodou nevěděli, tak téměř celá Galie je obsazená Římany v čele s Juliem Caesarem, vzdoruje mu poslední galská vesnice. Její druid umí uvařit nápoj, který dává zázračnou sílu a tak jsou všichni neporazitelní. Obelix ho navíc ani pít nemusí, protože jako malý do kotlíku s nápojem spadl a jeho síla je trvalá…

První čtyři epizody jsou:

  • Asterix z Galie – to je úvodní příběh, seznamujeme se s postavami, situací a snahou Římanů přijít tajemství na kloub – unesou druida a snaží se ho přesvědčit, aby jim nápoj uvařil.
  • Asterix a zlatý srp – druidovi se zlomí srp, potřebuje nový a tak se mu Asterix s Obelixem pro něj vypraví do Lutecie. Tamní vyhlášený výrobce srpů ale zmizel.
  • Asterix a Gótové – Gótové chtějí udělat invazi do Říma, počíhají si na vítěze druidské soutěže a unesou ho. Asterix s Obelixem ho hledají, posléze vnesou mezi Góty sváry a tím je dokonale zneškodní.
  • Asterix gladiátorem – Římané chtějí dát Caesarovi dárek, jednoho z neporazitelných Galů, a tak jednoho polapí. Je to nejhorší bard na světě, jehož zpěv je svým způsobem také zbraň. Tentokrát tedy Asterix s Obelixem vyrazí do Říma, kde se stanou gladiátory, celé hry rozloží a nakonec barda zachrání.

Překvapilo mě, jak jsou příběhy dlouhé, pokaždé přes čtyřicet tabulí. Výborné jsou vtípky nebo hlášky, ať už lakonické poznámky:

Asterix I-IV, str. 17

Svérázné způsoby řešení problémů:

Asterix I-IV, str. 126

Nebo parafráze na slavné výroky:

Asterix I-IV, str. 180

Asterix je zkrátka komiksová klasika.

Odkazy:

GOSCINNY, René, UDERZO, Albert. Asterix I-IV. Praha: Egmont, 2021. ISBN 978-80-252-2898-2.

12345
1667420640000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online