Wuwejův zápisník

René Goscinny, Albert Uderzo: Asterix V-VIII

16.01.2023 19:15, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Asterix V-VIIISvětoznámí Galové Asterix (malý, bystrý a rychlý) a Obelix (pomalý, ale o to silnější, neboť jako malý spadl do kouzelného lektvaru a už mu to zůstalo), pokračují ve svých dobrodružstvích.

Asterix a cesta kolem Galie

Když zoufalý římský vojevůdce Asparágus ohradí galskou vesničku palisádou, aby ji izoloval a zabránil šířit podvratné myšlenky, vsadí se s ním Asterix, že se nejen dostanou ven, ale podniknou i cestu kolem Galie a z každého místa přinesou nějakou specialitu (Str. 21):

Asterix V-VIII, str. 21

Cesta kolem Galie mě zklamala. Bylo to vlastně dost monotónní – někam přijeli, oblafli Římany, sebrali specialitu a pokračovali, to celé asi jedenáctkrát…

(O to lepší byly ty další.)

Asterix a Kleopatra

Caesar pohrdá Egypťany a hrdá Kleopatra mu chce dokázat, že její národ ještě dokáže velké věci a za tři měsíce postaví chrám. Pověří tím stavitele NeumíNice, pardon, Neuminise. Ten si neví rady, je to práce pro kouzelníka – naštěstí si ale vzpomene, že jednoho zná, našeho druida Panoramixe. Výstavba je plná soupeření, snahy stavbu narušit jak Neuminisovým nepřítelem, tak Římany, nakonec ale vše dobře dopadne.

Tady už to začalo být zase pestré a zajímavé. Plno nápadů a originálních zápletek, parodií a vtípků, včetně „překladů“ hieroglyfů (Str. 67):

Asterix V-VIII, str. 67

nebo záměrného mlžení, například u „mnoho stádií“ je vysvětlivka

Stará míra rovnající se 100 metrům. Když víme, že stopa měří kolem 33 cm a že alexandrín je dvanáctistopý, lze snadno vypočítat, že stadium má zhruba 42 alexandrínů. (Str. 75)

Souboj náčelníků

Římané nemohou zvítězit silou a tak si vzpomenou na dávný obyčej Galů – souboj náčelníků. Chce-li náčelník expandovat, vyzve na souboj druhého náčelníka a kdo zvítězí, vládne pak oběma kmenům. A kdyby se povedlo zařídit, aby nad Asterixovou vesničkou zvítězil pořímštěný Aplusbejestix, bylo by po starostech. Ježe jak, když mají druida s kouzelným nápojem? Inu, odstraněním druida…

Tady mě pobavil třeba právě Aplusbejetix, který má doma na zdi místo obligátního „Home, sweet home“ (Str. 102):

Asterix V-VIII, str. 102

Co vlastně jiného, že?

Asterix v Británii

Britské kmeny často pomáhaly pevninské Galii. Tentokrát ale římské vojsko vytáhlo do Británie, a protože Caesar využívá znalosti nepřítele (Str. 146):

Asterix V-VIII, str. 146

brzy zbývá jen jediná neporobená vesnice – a ani ta dlouho nevydrží. Proto vyšlou bojovníka Jaxitaxe k jeho vzdálenému bratranci Asterixovi žádat o kouzelný nápoj.

Britská specifika dávají velký prostor k parodování; výslovnost, čaj o páté, extrémní korektnost a zdvořilost, veslařské tradice:

Jaxitax byl vychován u kmene Cambridgů, kteří vynikají především jako skvělí veslaři. (Str. 147)


Překladatel se toho také nebál (jméno O'ttuvslovnix, například), takže výsledek je opět skvělý a zábavný.

Odkazy:

GOSCINNY, René, UDERZO, Albert. Asterix V-VII. Praha: Egmont, 2021. ISBN 978-80-252-2165-5.

12345
1673892900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online