Wuwejův zápisník

Stanislav Háša: Co je nového v managementu

20.01.2019 21:23, Wu | knihy | produktivita | výběr z knih | komentáře -

obálka Co je nového v managementuPo zklamání z filmové vědy (čtěte zde) jsem k další knize v sérii přistupoval trochu s obavami. Ovšem zbytečně, Stanislav Háša popsal změny a novinky v managementu velmi srozumitelně a čtivě; přesně tak, jak má popularizační řada Co je nového vypadat.

A co je tedy v managementu nového? Mění se opravdu dynamicky a výrazně. Nic jiného mu ostatně nezbývá, protože se mění především povaha práce – a očekávání pracovníků.

Ve srovnání s první polovinou 20. století už většina z nás nemusí řešit otázku fyzického přežití. Naše práce nám přináší uspokojení i na vztahové úrovni, pocit bezpečí a jistoty, uznání i ocenění. To nám otevírá cestu k otázkám po smyslu a možnostech seberealizace. Stále více přemýšlíme, zda nás práce baví, jestli nám umožňuje se realizovat, využívat své nejlepší schopnosti a je-li smysluplná.“ (Str. 18)

Změnu urychlují nové technologie, Průmysl 4.0, zmíněná očekávání smysluplnosti práce, hledání štěstí.

Od počátku 21. století začínají vycházet články, které se zabývají pozitivní organizací, stovky knih se zaobírají spirituálním rozměrem firem, mluvíme o účelu, štěstí, toku, vášních, silných stránkách firem i lidí. V manažerském světě se téma smysluplnosti stává ústředním bodem zájmu. Přemýšlíme, jak organizace vést téměř bez manažerů, bez zbytečné byrokracie, s důrazem na vnitřní lidí. Jak svěřit s důvěrou rozhodování pracovníkům. A dokonce, zda je možné pracovníky nekontrolovat.“ (Str. 14)

Mění se paradigma v řízení, ruší se bariéry mezi zaměstnanci a managery. Klíčové jsou inovace, svoboda, zodpovědnost.

Kniha dále probírá Změny v manažerských funkcích (v rozhodování, v koordinování,v plánování, v motivování pracovníků) a popisuje Organizace pro lidi (začíná a končí u člověka, vytváří pro lidi vhodné prostředí, mění nástroje i roli manažera). Text uzavírá přehled literatury doporučené (Co číst dál) i použité, Souhrn a Rejstřík.

Autor má zkušenosti snad ze všech oblastí managementu – byl personální ředitel, vedl poradenský tým Deloitte k projektům v oblasti fúzí a akvizic, působí jako kouč, lektor a terapeut, takže jeho rozhledu se dá důvěřovat. Ostatně jím popisované změny potvrzuje i má zkušenost.

Pokud se zrovna managementem a příbuznými tématy aktivně nezabýváte a chcete stručný úvod k probíhajícím změnám, určitě tuto knihu zkuste.

Odkazy:

nakladatelství Nová beseda, Praha 2016, ISBN 978-80-906089-9-3, cena 240 Kč

12345
1548015780000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online