Wuwejův zápisník

Daan van Kampenhout: Obrazy duše

20.12.2016 23:26, Wu | knihy | duše | komentáře -

obálka Obrazy dušeAutor se věnuje šamanské praxi a zároveň systemickým konstelacím. To mu dává nadhled a umožňuje pokusit se konstelace vysvětlit konzistentním způsobem. To, jak fungují, je totiž dost záhadné.

Kniha začíná samostatným popisem šamanismu i konstelací, vysvětlí jak metody vypadají, k čemu se používají a co je jejich obsahem. Pokračuje léčebnými postupy a už je začíná porovnávat; ukazuje podobnosti či rozpory v přebírání utrpení druhých, následuje význam síly předků, prožitek bezčasovosti. Hodně prostoru věnuje mnohočetné duši:

Sibiřský model mnohočetné duše popisuje, jak se různé duše dokáží snadno pohybovat sem a tam. Za normálních okolností jsou tyto pohyby pro majitele oněch duší nezjistitelné. Obraz pohyblivých duší může patrně vysvětlit, čím to je, že představitelé v konstelaci vědí, co se děje v rodině, kterou představují, sotva jsou rozestavěni na místa. Každý zástupce okamžitě ví, v jakém vztahu je k ostatním, aniž by musel počkat, až se tyto pocity dostaví, nedochází tu k žádnému třídění informací. Zástupcům v konstelaci a publiku, které přihlíží, je patrné, že ‚něco‘ je tu. A to něco jsou podle šamanské interpretace nějaké pohyblivé mnohočetné duše.“ (Str. 89)

A také čtyřem tělům; obě tato pojetí totiž dobře vysvětlují některé zážitky z konstelací. Následují další témata jako je přítomnost mrtvých, vliv konstelačního procesu na duše, možná úskalí aj. Text uzavírá nabídka několika rituálů.

Obecně potřebuji věcem rozumět a princip, jak fungují, je první co mě zajímá. Stejně tomu bylo i u konstelací a motivace k nákupu této knihy. Při čtení mě ale už tolik netáhlo se v tom vrtat. Možná je to tím, že představa postav existujících v mysli klienta a rozehrání dramatu napojením na jeho samého, (jak mě napadla nad knihou Inteligence duše) mi připadá jednodušší (viz Occamovu břitvu), než spojení dvou koncepcí. A možná se mi to chce ponechat obestřené záhadou, protože trocha tajemství k životu patří.

V každém případě kniha má výborný vhled do obou metod léčení a přináší obohacující a jistě funkční interpretaci. Mohlo by to tak být. Doporučuji; ať už se zajímáte o šamanismus, nebo o konstelace.

nakladatelství Maitrea, Praha 2007, ISBN 978-80-903761-3-4, cena 195 Kč

12345
1482272760000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online