Wuwejův zápisník

Petr Dvořáček: Gotický sloh

05.06.2007 19:08, Wu | knihy | architektura | komentáře -

obálka knihy Petr Dvořáček: Gotický slohGotický sloh. Vznosnost jeho katedrál, majestátnost sakrálního prostoru oslovuje snad každého. Včetně mě. Další díl cyklu fotopublikací o architektuře českých zemí je strukturován stejně jako ostatní, tj. na začátku je několik stránek o gotice obecně, následuje popis charakteristických znaků s bohatou obrazovou dokumentací a zbytek knihy tvoří přehled našich nejvýznamnějších gotických památek.

Nebudu znovu popisovat výhody a nevýhody publikace, to najdete u dříve uvedených příspěvků, raději zmíním některé z typických vlastností gotické architektury:

  • klenba se žebry - do žeber je soustředěn tlak, zdivo je odlehčené a klenba může mít větší rozpětí
  • opěrný systém vysunutý z budovy - pilíře zvenčí zdí, někdy dokonce stojí samostatně a tlak je na ně přenášen opěrnými oblouky
  • okna zakončená lomeným obloukem, zdobená kružbou
  • zdobené fiály - věžičky na vrcholech opěrných sloupů

Zájemcům o gotickou architekturu doporučuji Wikipedii, speciálně francouzským gotickým katedrálám se věnuje Lojzo na Sharkanově deníčku.

Nejvíc mě v knize zaujaly fotografie sklípkové klenby. To je poslední, nejmladší typ gotické klenby, možná by se dalo říct její vrchol. Nikdy jsem ji v reálu neviděl, ale i na obrázku má působivou hru světla a stínu (kostel sv. Petra a Pavla, Soběslav, str. 172):
kostel sv. Petra a Pavla, Soběslav, sklípková klenba

12345
1181063280000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online