Wuwejův zápisník

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Literární spolek Laury Sněžné

19.07.2023 20:43, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Literární spolek Laury SněžnéMladá učitelka literatury Ella Milanová zaskakuje na gymnáziu ve svém rodném městečku Zaječíně. Je docela zapadlé, ale zároveň velmi významné – žije tu totiž světoznámá spisovatelka Laura Sněžná. Před lety založila i literární spolek, v němž školila a vychovávala nadějné literární talenty – a skutečně každý z jeho členů prorazil.

Město ale není úplně obyčejné, občas se tu dějí podivné věci. Auto uprostřed lesa, kam nevede cesta, keře jako by ožívaly, psů se toulá podezřele mnoho… a pak ta kniha, na kterou Ella narazí u jednoho ze studentů. Zločin a trest, jenže Soňa v něm Raskolnikova zastřelí. Záhada, která je ještě umocněná podezřelým chováním knihovnice – nejdřív problém popírá, pak takové knihy sbírá a vyřazuje, a nakonec pálí!

Když Ella pošle svou povídku do novin, vůbec netuší, co může následovat. Slavná Laura Sněžná si jí nejen všimne, ale dokonce nabídne autorce vstup do spolku. Neuvěřitelná událost a čest – a také kariérní výtah, pochopitelně. Škoda jen, že na slavnostním večírku Laura Sněžná záhadně zmizí. I tak ale Ella postupně proniká do spolku a zjišťuje další tajemství. Že už kdysi deset členů měl… A že spolu hrají tajemnou Hru, k níž se smí vyzvat jen po 22 hodině a jejíž výsledky smí sice použít ve svých knihách, ale nesmí nikomu jinému prozradit.


Pátrání je to téměř detektivní, zároveň je tu magický realismus a některé nadpřirozené jevy. Jazyk i myšlení ale moderní, se spoustou ironie, humoru i trochou sexu, takže výsledkem je velmi čtivá a zajímavá kniha. No a ten závěr – to jsem opravdu nečekal!

Odkazy:

JÄÄSKELÄINEN, Pasi Ilmari. Literární spolek Laury Sněžné. Praha: Paseka, 2015. ISBN 978-80-7432-591-5.

12345
1689792180000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online