Wuwejův zápisník

Lars Vasa Johansson: Kouzelníkův únik z reality

07.11.2017 20:49, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Kouzelníkův únik z realityKouzelník Anton (tedy iluzionista, abychom si rozuměli, nemá žádné magické schopnosti) je zestárlý, zapšklý a nesmírně protivný. Ve všem vidí nespravedlnost a před očima má stále Sebastiana s Charlotou, své bývalé přátele, se kterými s kouzlením začínal. Jenže zatímco ti dva mají obrovské show a jsou hvězdy, Anton objíždí pečovatelské domy a jeho kariéra se hroutí. A když se tak zase vrací ze svého výjezdu a v duchu formuluje nějakou stížnost, narazí u národního parku Tiveden na objížďku. A na objížďce narazí do pohovky. Velké, červené, která nejspíš někomu spadla ze stěhovacího vozu. Prostě pech. Auto nepojízdné, mobil rozbitý, nezbývá než se vypravit hledat pomoc.

Netrvá dlouho a Anton zabloudí. Míjel nesmyslné cedule, překračoval pruh ze soli a stříbrných příborů a když už konečně vidí domek, ozve se za ním hlas:
‚Dobrý den.‘
Nadskočil jsem a otočil se. Na kraji lesa za mnou stála holčička. Asi desetiletá. Bledulka. S dlouhými světlými vlasy a v bílých šatech, které jí sahaly až k bosým nohám.
‚Hledám sedmero květin, abych si je o slunovratu položila pod polštář. Pomůžete mi?‘
Holčička mluvila zvolna, monotónním hlasem.
“ (Str. 30)

Anton ji, jak je jeho zvykem, odbyde, jenže jak se později dozví, nebyl to vůbec dobrý krok. Na spánku se mu objeví několik černých skvrnek, skoro jako otisk malých prstíků. Prý znamení smrti...

‚Ta holčička patří k jinotvorům, potlouká se po lese každý rok kolem slunovratu,‘ vysvětlovala Greta. ‚Když jí člověk pomůže natrhat květiny, nic se nestane. Když ne, poznamená ho znamením smrti a pak ho postihne každý den celá řada neštěstí, až to nevydrží a vezme si život. Jeho duše potom musí strávit zbytek věčnosti uvězněná v perle na její sponce.‘“ (Str. 36)

Takový nesmysl. Kdo jiný než Anton by měl vědět, že žádná magie, kouzla ani kouzelné bytosti neexistují? Jenže po pár dnech a sérii neštěstí mu nezbývá, než začít pochybovat, vrátit se – a jeho strastiplná cesta za záchranou začíná.

Omlouvám se za poněkud obšírnější úvod do děje, ale tahle kniha si pořádnou upoutávku zaslouží, protože je … prostě boží. Originální. A především dokonale konzistentní – kouzlo odhalování neznámého, pronikání do principů kouzelného lesa a příběh, to všechno do sebe zaklapává. Řešení problémů je logické, pochopitelné a uvěřitelné, včetně těch největších oříšků a nejobtížnějších soupeřů. A kromě cesty vnější prodělává hlavní hrdina i vnitřní přerod, cestu k sobě; ve vzpomínkách se odkrývá vše, co k jeho zapšklosti vedlo a spolu s aktuálními událostmi vrcholí v závěrečné katarzi a nápravě. Kouzelná kniha.

Odkazy:

nakladatelství Host, Brno 2017, ISBN 978-80-7491-848-3, cena 329 Kč

12345
1510084140000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online