Wuwejův zápisník

Michaela Dombrovská: Pořádek nejen v hlavě

02.02.2017 23:13, Wu | knihy | produktivita | komentáře -

obálka Pořádek nejen v hlavěKniha se zabývá totálním úklidem, přičemž slovo úklid je nutné chápat široce – vedle prostoru zahrnuje i tělo, vztahy a mysl. Celá kniha je pojatá jako čtyřtýdenní postup (podtitul zní „28 dní pro jednodušší život“), každé oblasti je věnován jeden týden.

  • V tom prvním při úklidu prostoru vyházíme nepoužívané věci, uklidíme místnosti, zpracujeme digitální chaos, zálohy a archivy, pročistíme skříně, zkrátka uklízíme fyzicky.
  • Druhý týden je věnovaný vztahům – k lidem v okolí, v práci, přátelům, dětem, rodičům, partnerům i k financím.
  • Třetí týden přijde na řadu tělo – pohyb, strava, pitný režim, lékařská péče, důraz na kvalitu a styl.
  • A konečně úklid mysli – přání a plány, vize, odkaz, tvořivost, práce.

Forma je hodně pestrá, každý kapitola má shrnující úvod, samotný text je proložený do bublin uzavřenými úkoly: „Zkuste se na svůj pracovní stůl dnes podívat novýma očima. Kolik papírů a složek vlastně nepotřebujete? Je tu něco navíc nebo působí rušivě? Co byste si sami mysleli o člověku, který u takového stolu denně pracuje? Pak si svůj stůl alespoň zhruba uspořádejte.“ (Str. 38)

A kurzívou označenými deníkovými/osobními záznamy: „Snažím se mít každý den při odchodu z práce čistý stůl. Záležitosti k vyřízení jsou srovnané ve složce a potřebné podklady a pomůcky v šuplících. Vše, s čím jsem přes den pracovala, opět vracím na místo, zakládám nebo likviduji. Dokumenty se snažím skladovat spíše v elektronické podobě, pokud je to možné. Nezabere mi to více než pár minut a další den mohu přicházet do příjemného prostředí.“ (Str. 38)

Na konci kapitoly stejně jako na konci celého týdne je nakreslený checklist, kam si čtenář může zaznamenat své postřehy či úkoly. Vložené jsou i články z blogů a lifestylových magazínů, do nichž autorka přispívá.

Rozdělení v čase mi nesedělo, neumím si představit, že by tohle všechno někdo mohl stihnout za 28 dní. Možná kdyby se danému tématu věnoval opravdu celý den – ale kdo má k dispozici měsíc volna? Realističtější by bylo dát každé věci celý týden víkendem počínaje a celou knihu mít jako program na půl roku.
(V úvodu autorka nabízí možnost procházet si knihu i v týdnech, takže si toho je vědoma. Podle mě to ale mělo být výchozí nastavení, nikoliv pouhá alternativa. Vím dobře, proč. Jen málokterá zmíněná aktivita je stihnutelná během chvíle – ať už je to nějaký systém na organizaci úkolů, vyklízení prostoru nebo elektronická archivace, pokaždé mluvíme o dnech práce.)

Výhodou knihy je její šíře, na rozdíl od specializovaných publikací se dotýká všeho, od úklidu přes psychologii až po minimalismus. Je to výborný dárek pro někoho, kdo je produktivitou nedotčený.
Já se ale nic nového nedozvěděl.

nakladatelství Grada Publishing, Praha 2016, ISBN 978-80-247-5772-8, cena 199 Kč

12345
1486073580000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online