Wuwejův zápisník

Pat Manocchia: Posilování - Anatomie

13.09.2014 00:38, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Pat Manocchia: Posilování – AnatomieVždycky mě v časopisech o kulturistice fascinovaly články s anatomickým nákresem svalů, které jsou daným cvikem posilované, na které se cvik zaměřuje. Jenže takových obrázků bývalo málo a k celému tělu jsem se nikdy nedobral. Kniha Pata Manocchii anatomické pojetí inzeruje už názvem a obálkou a tak jsem pochopitelně nemohl odolat!

Anatomické nákresy mě nezklamaly; u každého cviku je přesně popsaná klidová i akční pozice, v nákresu jsou označené jak aktivní, tak stabilizační svaly, jsou zde tipy pro stabilitu, obměny pro zvýšení účinnosti atd.

Anatomie - ukázka ze str. 66-67

Co mě ale překvapilo mimořádně je filozofie knihy. V době, kdy jsem se o posilování intenzivně zajímal, už je to pěkná řádka let zpátky, byla v kurzu izolace svalových skupin. Hledaly a používaly se cviky, zaměřené přímo na konkrétní svaly, ty se prováděly v sériích, kombinovaly se, muselo se myslet na to, aby se nějaká část nevynechala a nezanedbala, protože to by vedlo k bolestem, deformacím postoje až poraněním, zkrátka udělat si cvičební plán byla hotová věda.

Tady je to docela jinak. Autor klade důraz na pět základních komplexních cviků a jejich obměny. Jsou to mrtvý tah, výpad, klik, přítahy plus posilování břicha. Izolace skupin je minimální, naopak se pokaždé posiluje půlka těla najednou. Co se týče zátěže - protože se cvičí převážně s vahou těla, je velká až dost a samozřejmě se dá zvýšit. Jen si zkuste kliky s tlesknutím...

Posilování břicha zde věnuji speciální kapitolu z jednoduchého důvodu: svalům břicha se při posilování věnuje nejvíc pozornosti, a přitom má nejmenší efekt. Viděl jsem tisíce lidí dělat sklapovačky do nekonečna a z toho všeho jen minimální efekt – kromě bolesti zad a krční páteře.
Posilování na posilovacím kolečku a jeho variace, které jsem vybral do této knihy, většinou zapojuje celou řadu svalů – a to se zkrátka nejen vyplatí, ale má to největší účinek, jaký jsem kdy viděl. Tohle je vidět.
“ (Str. 109)

Zkusil jsem to, plastové posilovací kolečko stojí pár korun.
Ano, funguje to.
Břicho mě přestalo bolet už pátý den.

Nevím, jestli je to současný trend, nebo jen Manocchiovo specifikum, každopádně Posilování - Anatomie stojí za přečtení a následné využití.

nakladatelství CPress, Brno 2014, ISBN 978-80-264-0352-4, cena 399 Kč

12345
1410561480000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online