Wuwejův zápisník

Martin Patřičný: Dřevo krásných stromů

29.01.2008 21:12, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Martin Patřičný: Dřevo krásných stromůKaždý strom je živý tvor. Jako každý člověk i každý strom je osobnost a individualita.
Tělo stromu není jen kůra, větve či pupeny a listy. Každý kus prkna, každá dýha, fošna nebo pařez jsou části životopisu stromu a ten záznam o životě je tak teplý, blízký a krásný, že až začínáme myslet na to, co nás převyšuje.
Chodíme se opřít o kmeny a prosíme je o sílu nebo se jen tak touláme pod klenbami větví. Přes zelené jehličí a listy se díváme do modrého nebe. Odstíny podzimních korun nás učí barvám, které i ti nejlepší malíři jen stěží napodobili.
“ (str. 9)

Mimořádně krásná a s láskou napsaná kniha o stromech, dřevu a práci s ním. Napsaná, ale především vypracovaná, vytesaná a vyřezaná - těžiště jsou fotografie dřeva a uměleckých předmětů, které z něj Martin Patřičný vyrobil (podívejte se na ukázky na jeho stránkách).

Po úvodu, věnovaném vlastnostem dřeva, životu stromů a vysvětlení pojmů následují jednotlivé druhy dřevin. Zastavím se hned u pojmů - tvrdost, pevnost, houževnatost a pružnost znějí jako by popisovaly téměř totéž, ale není to tak; charakterizují různé vlastnosti a mají přesný význam (str. 7):

  • tvrdost je „schopnost materiálů klást odpor proti vnikání jiných těles
  • pevnost popisuje „jak které dřevo vzdoruje statickému namáhání
  • houževnatost je „schopnost odolávat dynamickému, rázovému namáhání. Dřevařské tabulky definují houževnatost jako hodnotu výšky, z jaké musí spadnout kladivo těžké 1,5 kg na hranolek 2 x 2 cm v průřezu, aby ho přerazilo.
  • pružnost „modul pružnosti je mírou odporu, který klade materiál zatížení, jež ho ohýbá

U každého druhu najdete jména v několika jazycích, fotografii obrysu i detailu. Také krátké povídání s popisem stromu, dřeva a jeho použití; někdy citát, vyprávění ze života, pokaždé ale další fotky. Zobrazení základních řezů (příčný, tečný, středový), vyrobených plastik, soustružených ozdob, stojanů na noty nebo třeba hřebu zarostlého ve dřevě.

Str. 63 - jeřáb ptačí

Ukázka ze str. 63, jeřáb ptačí

Nedivím se, že se jedná už o třetí, přepracované vydání. Divím se, že jsem ji objevil až teď... shodou okolností Česká televize právě uvádí seriál Kus dřeva ze stromu - „S Martinem Patřičným o stromech, druzích dřeva a řezbářství“.

Odkazy:

Čím dál vzácnější jsou a budou věci udělané rukama.
Od poraženého kmene až k míse či sošce jde cesta dotýkání a hlazení.
Po celý život se dotýkáme dřeva.
“ (str. 128)

12345
1201637520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online