Wuwejův zápisník

Martin Patřičný: Patřičný nejen dřevo

04.05.2008 20:46, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Martin Patřičný: Patřičný nejen dřevoKnihu textů, vyprávění a vzpomínek Martina Patřičného jsem si koupil až po jeho knize o dřevě a po shlédnutí pár dílů seriálu Kus dřeva ze stromu, který uvádí Česká televize. To už jsem si mohl být jistý, že nebudu litovat, Mistr Patřičný, jak ho nazval v komentářích zcr, je sice poněkud svérázný, ale rozhodně moudrý a zkušený člověk. Cesta k tomu nebyla jednoduchá, jak se dočtete kupříkladu v prvním příběhu o tom, jak se rodí ovce...

Udělal jsem šíleně moc blbostí, asi ještě i udělám, jedna z nich byla ta, že jsem se snažil někomu vnucovat svůj názor.
Koneckonců to dělám pořád, když už nemůžu změnit sebe, měním svět kolem. To je mnohem jednodušší. (Smích.)
Ale jsem už trochu obroušenější, a taky docela dobrý vyjednavač, a snažím se přecházet věci, které nejsou důležité...Jenže které to jsou?
Žiju jako vy v tomhle světě nového věku, kdy už nikdo z nás není nevinný, kazdý tak či onak kolaboruje s kazisvěty a v lepším případě ho není slyšet. Kdo by šel taky dobrovolně do blázince nebo pod most, že?
“ (Str. 9)

V knize jsou nejen vzpomínky a vyprávění, ale i přednášky, úvodní texty katalogů nebo komentáře k obrázkům. Ano, obrázky - fotografie několika plastik, soch, závěsných objektů a stojanů na noty, které Martin Patřičný vytvořil, jsou na konci, jako obrazová příloha.

Aby výtvarná kultura přežila, tj. aby kromě estetického zaplnění plochy či prostoru ještě fungovala jako jisté měřítko svobody jednotlivce ve společnosti, jako ukazatel pravdy, krásy, čistoty a síly, jako rušení temnot tabu, jako prostředek lidských vztahů..., musí být nejen přítomna sama o sobě, ale musí aktivně žít mezi lidmi. Zatím živoří a skomírá.“ (Str. 119) Proč živoří a skomírá? Jeden z mnoha důvodů: „Přetížení člověka. Jednak celkové, informační, jednak zahlcení vývojem tzv. moderních směrů. Zatímco společnost ještě nestrávila impresionisty, jsou 'umělci' už bůhvíkde...“ (Str.119)

Místo doslovu je přidán text Petra Vopelky - živnostníka, který jako velký obdivovatel a sběratel autorových děl si knihu pořídil, a který píše: „Po několika kapitolách jsem ale číst přestal; tolik sebestřednosti, sebevědomí, neomylnosti, až nadutosti, ... to se nedá číst.“ No pane jo, on snad četl něco jiného než já - nadutost bych snad přece nepřehlédl? Jinými slovy: mně se kniha líbila.

12345
1209926760000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online