Wuwejův zápisník

Simon Cox: Šifra mistra Leonarda - fakta

12.07.2005 19:02, Wu | knihy | komentáře -

Romány míchající realitu a fikci s sebou obvykle nesou problém – čtenář nikdy neví, čemu může věřit. Dan Brown ve své Šifře mistra Leonarda popisuje spoustu věcí velmi sugestivně a tak je jedině dobře, že existují takovéto „klíče“. Spousta věcí, o nichž pochybujeme, se zde vysvětlí – a ukáže se být pravdivými.

Kupříkladu jméno hlavní postavy, Jacquese Sauniera není vůbec náhodné. Je to odkaz na kněze Bérengera Sauniera, který se na konci 19. století usadil poblíž Rennes-le-Château. Příběh začíná opravou kostela, při níž narazil na jakési dokumenty. Ihned s nimi odcestoval do Paříže; po svém návratu v následujících letech utratil ohromné sumy na opravu budov, vodovod pro celou vesnici a další. Často odcházel na neurčená místa v okolí, prozkoumával kostel, choval se podivně. Spekulace se objevily záhy a většina se točí kolem Templářského pokladu...

(Pokud vás to zaujalo, tady je opravdu rozsáhlý článek o Záhadě Rennes-le-Château.)

Průvodce samozřejmě nabízí mnohem více, nacházíme nejen očekávané informace o templářích, Máří Magdaléně, svatém grálu, Leonardu da Vinci, ale i o uctívání bohyně, kostelu Saint-Sulpice, Fibonacciho řadě, pentagramech a posvátné geometrii. Ke knize patří (patřily) webové stránky http://www.crackingdavinci.com.

Aktualizace 15. 8. 2018:
Po letech jsem se podíval na film Šifra mistra Leonarda a hned vzápětí vytáhl z knihovny Coxův klíč, protože řadu zmíněných věcí a jejich vztah k realitě jsem si potřeboval osvěžit. Ke knize není moc co dodat, svůj účel plní dokonale a je vidět, že je za ní opravdu hodně práce. Každé jméno, každá zmínka, sebemenší detail, všechno tam najdete.

nakladatelství Metafora, Praha 2005, ISBN 80-7359-012-3, cena 149 Kč

12345
1121194958

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online