Wuwejův zápisník

Petr Kopl: Komiksový náčrtník 2

09.10.2023 21:15, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Komiksový náčrtník 2Náčrtník číslo dvě logicky navazuje na velmi úspěšný (a skvělý) náčrtník číslo jedna. Ten byl určený pro pokročilejší kreslíře, zatímco tento je pro úplné začátečníky. To už tak logické není, protože začátečník by měl začít dvojkou. Možná se mohl jmenovat „Komiksový přípravník“? Každopádně věnuje spoustu prostoru úplným začátkům – tréninku přesnosti, základních tvarů, čar, linií, práci s přítlakem. Následuje hodně cvičení s perspektivou, od linií a tvarů až po aplikaci na postavy.

Komiksový náčrtník 2, str. 50

Pak archetypy, jejich druhy a několik cvičných typů – čaroděj, pirátka, práce s rovnováhou, princezna, křídla čertů a andělů, draci, elfové…

Komiksový náčrtník 2, str. 70

A závěrem nauka o komiksu – vyprávění, jádro příběhu, cesta hrdiny. Obálka, logo, barvy, retrospektiva.

Komiksový náčrtník 2, str. 102

Nedílnou součástí je přes třicet stran komiksu, který je okomentovaný a Petr Kopl v něm vysvětluje použité techniky, volbu barev, tvarů a rozložení do políček. Panelování pak probírají zbývající stránky - jednak sekvence, jednak různé tvary, formy a triky při jejich zpodobnění.

Doplňuje tedy témata, která v prvním náčrtníku nebyla nebo byla jen nastíněná. Závěr je jasný, pokud se chcete naučit komiks kreslit, potřebujete oba dva díly. (Já, protože jsem už u prvního dílu pochopil, že komiksy kreslit nebudu ani pro zábavu, jsem se cvičeními skončil po perspektivě. Tu jsem si ale užil!)

Odkazy:

KOPL, Petr. Komiksový náčrtník 2. Brno: Zoner Press, 2022. ISBN 978-80-7413-482-1.

12345
1696878900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online