Wuwejův zápisník

Petr Kopl: Morgavsa a Morgana - Živelné měňavice

09.03.2020 22:05, Wu | knihy | komiksy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Morgavsa a Morgana – Živelné měňavicePokračování Morgany a Morgavsy na sebe nenechalo dlouho čekat a myslím, že jsem ho přečetl ještě rychleji než první díl. Kvalita je stejně vysoká – krásná kresba, zajímavý příběh, resp. série příběhů, a spousta nenápadného humoru nejen pro děti, ale i pro dospělé. Malá elementelátka, vzniklá spářením elementálních bytostí, mě vysloveně pobavila.

Morgana s Morgavsou pokračují ve své cestě za vrácením draka tam, kam patří, tedy na Island. Minule končily někde za Hadriánovým valem, tentokrát pokračují přes jezero Loch Ness, kde je Nessie popadne do tlamy a kreslíř má příležitost přidat zase drobný vtípek (vlastně dva):

Morgavsa a Morgana – Živelné měňavice, str. 15

Pokračuje přes chaloupku čarodějky Heraldy zamořenou preperendami a vesnici Vikingů na ostrov s vězením elementálů. Tam jsem se zase smál, když se Morgance nepovedlo kouzlo, dostala kouzlokřeč (čarodějnou škytavku) a v každém okénku komiksu se změnila v jinou kreslenou postavu. Od kačera Donalda, přes želvy nindža, Snoopyho, Boba a Bobka, Žofku až po třeba ovečku Shaun. Ke konci jsem už jen čekal, co ještě prijde. Nemluvě o přestárlé mořské panně, co se skoro tisíc let nevyspala.

Morgavsa a Morgana – Živelné měňavice, str. 42

Tak by se dalo pokračovat dál, ale bylo by to asi zbytečné. Za zopakování stojí ještě skvělé čarodějnictví Morgavsy Jasnozřivé, která si umí poradit v každé situaci a zdaleka ne vždy potřebuje skutečná kouzla, aby dosáhla svého a někomu pomohla či ho přesvědčila:

Morgavsa a Morgana – Živelné měňavice, str. 59

Ještě zmíním hromadu odkazů a narážek, třeba na Lovecrafta a jeho Cthulhu, nebo legraci z řeckého skloňování Dia, a budu doufat, že jsem vás navnadil dostatečně. Je to jeden z nejlepších (pro mě úplně nejlepší) současných českých komiksů.

Odkazy:

nakladatelství Grada Publishing, Praha 2019, ISBN 978-80-271-2600-2, cena 199,-

12345
1583787900000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online