Wuwejův zápisník

Archwars: Encyklopedie sídlišť

10.10.2022 19:48, Wu | knihy | výběr z knih | architektura | komentáře -

obálka knihy Encyklopedie sídlišťEncyklopedie sídlišť je fantastický počin archikritického projektu Archwars.

Sbírka nejzajímavějších světových sídlišť, experimentů. Těch nejlepších i těch nejhorších.

Všem se líbí paneláky. Archwars také! Mnozí o sídlištích hovoří, nicméně hovoří málo konkrétně. Nesourodá informace z různých zdrojů, především z internetu, je v této publikaci roztříděná a zpřehledněná do jednoho srozumitelného celku, pro snadné použití.

Nic extra náročného, hodně obrázků s krátkým komentářem ve stylu Archwars. Najdete zde striktně popisné komentáře i ty emočně zabarvené. Encyklopedie a populárně naučný obrázkový komiks zároveň. (Str. 2)

Na sídliště a paneláky se dívají z mnoha pohledů; první díl je úvodní, uvede do kontextu – co je to panelák, co je (a co není) sídliště, kde se vnímají jako dobré bydlení a kde naopak jako špatné. A také mluví o základních principech – jak působí zeleň, šířka ulice, kam je orientované město a kam sídliště, způsoby zdivočení architektury atd.

Encyklopedie sídlišť, díl 1 str. 27

Druhý díl se věnuje urbanismu, tedy tomu, jak jsou sídliště koncipována, jak jsou rozložená v prostoru. Jestli jsou lineární, věžová, vnitrobloková, jak je to s jejich hustotou. Probere snahu stavět jako hrady, do kruhu, do křivek, ve stylu De Stijl atd. Probere, ale hlavně ukáže, fotografie jsou základ a jsou jich stovky. A sídliště jsou místy až neuvěřitelná.

Vedle sledování obsahu jsem ještě hrál takovou hru, na každé stránce jsem se nejdřív díval na domy (ne na popisky) a zkoušel hádat, odkud to asi pochází, aspoň rámcově. A kupodivu se to celkem dařilo – brutální bylo vesměs postovětské, cihly holandské, odvážné experimenty v jižní Americe, přímořský charakter Španělsko. No a když to bylo fakt divné, tak Singapur.

Encyklopedie sídlišť, díl 2 str. 244

Třetí díl je možná ještě zajímavější, soustředí se na formu. Vesmírnou dobu, terasové domy, bílou barvu a vše co symbolizuje, barvu terracotovu, skleněné provedení, lávky a jejich větší či menší smysl, lesní sídliště. A nebo obecně následování něčeho, nějaké myšlenky – kostičky, pyramidy, zubaté hory, nebo třeba brutální postmoderní antiku:

Encyklopedie sídlišť, díl 3 str. 56

Čtvrtý díl je věnovaný detailům, dekoraci, estetice – jsou tu nějakým způsobem vybočující paneláky, rozměr barevnosti, malby, rekonstrukce, zvětšování (nástavby), zmenšování, sochy, hřiště, noční osvětlení.

Encyklopedie sídlišť, díl 4 str. 130

Z náhledu to není patrné, ale existují i takové experimenty, jako horská vila na umělé skále nebo roubenka. Na střeše paneláku.

A konečně díl pátý je o rekonstrukcích. Tedy o tom, co se s paneláky dělá nebo by se dělat dalo. Jak se parceluje prostor, zahušťuje, řeší doprava, domy je možné probořit nebo úplně zbořit. Dost obrázků mluví o sídlištních ghettech (a že propaganda často přehání), hodně prostoru dostalo sídliště jako identita, kulturní fenomén nebo symbol. Na ukázce dvě výmluvné fotky s popisky „Úzkost“ a „Samota“:

Encyklopedie sídlišť, díl 5 str. 149

Jak jsem psal na začátku, fantastické dílo. 1000 sídlišť, 6000 obrázků, 60 stran textu, 1000 stran. A několik hodin čtení a prohlížení. Vřele doporučuji.

Odkazy:

12345
1665424080000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online