Wuwejův zápisník

Josef Ládek, Robert Pavelka: Encyklopedie komiksu v Československu 1. díl

16.03.2016 22:56, Wu | knihy | komiksy | komentáře -

obálka Encyklopedie komiksu v Československu 1. dílPokud jde o komiksy, nejsem klasický fanoušek; jako dítě jsem je četl samozřejmě hodně, v dospělosti ale jen minimálně a spíše postupně. Nejdřív jsem objevil Dilberta, pak Calvina a Hobbese, sem tam Garfielda a pak jen pro rozšíření obzorů (třeba Muminky nebo Peanuts). Ecovu Plamenu královny Loany jsem moc nerozuměl, o italských komiksech jsem nevěděl nic a někdy tehdy mě napadlo, že nevím ani o českých. A že by vůbec nebylo špatné, když už jsem narazil na tvrzení, že v Československu byl jen Čtyřlístek a sem tam něco v ABC, si nějakou encyklopedii pořídit a přesvědčit se, co je na tom pravdy, jestli nebudu překvapený.

A opravdu jsem překvapený byl – hlavně tedy tím, že celý první díl Encyklopedie komiksu je věnovaný jen a pouze seriálům, které vycházely v ABC! Špatně jsem si přečetl anotace, moje chyba. Ale i tak, první výtka – něco, co se jmenuje Encyklopedie komiksu v Československu 1945-1989, by asi nemělo začínat rokem 1957...

Kniha opravdu encyklopedicky prochází všechny komiksové seriály, u každého uvádí scénáristu, kreslíře, roky vydání a čísla časopisů, reprinty, všímá si i toho, zda v reprintu chybělo záhlaví a jestli se tím ochudil obsah, zařazuje ukázky. Nejdůležitější je samozřejmě úvodní text, ve kterém autoři popisují okolnosti vzniku komiksu, jeho vývoj, zajímavosti.

Encyklopedie komiksu v Československu 1. díl, str. 112

Tady se ale dostáváme k dalším výtkám.

Druhá výtka jsou nejrůznější obhajoby a vysvětlování – proč něco nebylo politické (když to bylo jasně politické téma), proč Strážci nejsou kopie Rychlých šípů. To je opravdu úsměvné, pokoušet se vysvětlit, že pětičlenný chlapecký klub Strážci není odvozený od pětičlenného chlapeckého klubu Rychlých šípů. Každý takový příběh je jimi inspirovaný, ať chce nebo nechce. Jistě má svá specifika, která je třeba popsat, ale tvrdit na jejich základě, že díky tomu nemají s Rychlými šípy nic společného, je strkání hlavy do písku.

Ale hlavně, pokud to měla být encyklopedie, měla by být neutrální všude. S tím souvisí třetí výtka – když už kniha není neutrální, chybí posouzení a zhodnocení jednotlivých komiksů po politické, umělecké, scénáristické stránce. Někde je, někde je částečné, převážně ale chybí zcela a to je škoda.

Nicméně komiksy z ABC jsou tam úplně všechny a tak jsem si někdy od poloviny, kdy už si jejich hltání, vystřihování a opakované pročítání pamatuji, čtení a prohlížení užíval. Byla to příjemná nostalgie… A s tím hodnocení uzavřu. Pokud si chcete zavzpomínat na ábíčkové komiksy a něco se k nim dozvědět, je to dobrá volba. Pokud se chcete dozvědet něco o komiksu v Československu, možná bude lepší rozhlédnout se po jiném přehledu.

A pokud chcete vidět důkladnou kritiku, přečtětě si tu od Tomáše Prokůpka na Komiksáriu (čtěte odspodu).

Mám i druhý díl, ten se zabývá komiksy z Pionýrské stezky, Pionýrských novin a Sedmičky pionýrů. Ty jsem nekupoval, nostalgie mě tudíž popadat nebude a hodnocení bude objektivnější.

nakladatelství XYZ, Praha 2010, ISBN 978-80-7388-462-8, cena 399 Kč

12345
1458165360000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online